Leeslijst Nieuwsbegrip: Vluchtelingen in Europa

  • Plaatje Archydam : een hoopvolle stad
    Archydam : een hoopvolle stad

    J-boek
    Twaalf asielzoekerskinderen uit Rotterdam hebben samen hun eigen stad gebouwd, 'Archystad' genaamd. Met veel kleurenfoto's doen zij verslag van dit project.

  • Plaatje Asiel voor Joshua
    Asiel voor Joshua

    Visser, Rob
    B-boek / AVI: M6

    Erik Jan en drie vrienden zijn veroordeeld tot een taakstraf in een asielzoekerscentrum. Samen met zijn klasgenoten organiseert hij allerlei acties om de vluchteling Joshua en zijn moeder te helpen. Ze worden flink tegengewerkt.

  • Plaatje Asielzoekers
    Asielzoekers

    Schadee, Jacqueline
    J-boek

    Als je vlucht naar een ander land moet je bijna alles achterlaten: je huis, je spullen, je familie en je vrienden. In het nieuwe land moet je asiel aanvragen. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Azzi tussendoor
    Azzi tussendoor

    Garland, Sarah
    A-boek

    Stripverhaal over Azzi, afkomstig uit een land in het Midden-Oosten. Zij vlucht met haar ouders naar een westers land en probeert daar te wennen.

  • Plaatje Boreas en de zeven zeeën
    Boreas en de zeven zeeën

    Witteman, Mina
    B-boek

    Boreas zeilt met zijn ouders twee jaar rond de wereld. Hij vindt er niets aan, was liever bij zijn vrienden in de buurt gebleven. Naarmate de reis vordert gaat Boreas ook de bijzondere en mooie kanten van de tocht zien Bijvoorbeeld wanneer ze een jonge Soedanese vluchteling uit het water redden.

  • Plaatje De gelukvinder
    De gelukvinder

    Vendel, Edward van de
    C-boek

    De Afghaanse Hamayun is naar Nederland gevlucht en zit nu in havo 4. Hij wil filmer worden, maar schrijft eerst een toneelstuk over zijn verleden.

  • Plaatje Faiza is mijn held!
    Faiza is mijn held!

    Kaathoven, Netty van
    B-boek

    Faiza, een Afrikaans meisje, redt een hondje van de verdrinkingsdood. Iedereen vindt haar een held. Bijna niemand weet dat zij asielzoeker is en met haar moeder en broer hoopt op een verblijfsvergunning.

  • Plaatje Getaway
    Getaway

    Scherstra, Martin
    B-boek / AVI: M6

    Karlijn en Chris mogen mee op reis met hun vader, die vrachtwagenchauffeur is. Ze ontmoeten onderweg chauffeur Helmut en ontdekken dat hij een vreemde lading vervoert. Ze belanden ze in een avontuur waarbij mensensmokkel centraal staat.

  • Plaatje Gevlucht uit Tibet
    Gevlucht uit Tibet

    Righton, Natalie
    J-boek

    Vijf kinderen die gevlucht zijn uit verschillende werelddelen, vertellen over wat ze allemaal mee hebben gemaakt en hoe hun leven nu is. Met kleurenfoto's.

  • Plaatje Jamil & Jamila : hoe kinderen leven in een vluchtelingenkamp
    Jamil & Jamila : hoe kinderen leven in een vluchtelingenkamp

    Jager, Elsbeth de
    B-boek

    Jamila is gevlucht uit Syrië en woont in een vluchtelingenkamp. Daar ontmoet ze Jamil. Ze helpen elkaar om hun angsten te overwinnen. Achterin in het boek vind je informatie over Syrië.

  • Plaatje Kofi moet weg
    Kofi moet weg

    Janssen, Kolet
    B-boek

    Thijs en Kofi zijn beste vrienden. Ze doen heel veel samen. Kofi woont al vier jaar in België, maar op een dag krijgen zijn ouders een officiële brief waarin staat dat ze terug moeten naar Ghana. Thijs laat het er niet bij zitten en komt in actie.

  • Plaatje Leven als vluchteling : Mohammeds verhaal
    Leven als vluchteling : Mohammeds verhaal

    Howard, Helen
    J-boek

    Mohamed Nazari uit Afghanistan, vertelt over zijn leven als vluchteling in de Verenigde Staten. Met informatie over vluchtelingen en kleurenfoto's.

  • Plaatje May, waar ben je?
    May, waar ben je?

    Boonen, Heide
    B-boek / AVI: E4

    Bina is gevlucht. Er was oorlog in haar land. In Nederland is het best fijn. Maar Bina mist haar vriendin May. Is May nu ook veilig?

  • Plaatje Oorlog : stel je voor dat het bij ons was
    Oorlog : stel je voor dat het bij ons was

    Teller, Janne
    J-boek

    De Europese Unie is uiteengevallen en Nederland is een dictatuur. Het land is in puin en democraten slaan op de vlucht. Zo ook het gezin van de 14-jarige hoofdpersoon, dat asiel aanvraagt in Egypte, want daar is vrede. Niemand zit op ze te wachten, maar na twee jaar krijgt het gezin een verblijfsvergunning.

  • Plaatje Op de vlucht
    Op de vlucht

    Fombelle, Timothée de
    B-boek

    Tobie woont met zijn ouders in een reuzeneik. De boomwereld wordt bedreigd door ruwsapwinning, klimaatverandering en angst voor de Gladhuiden.

  • Plaatje Spees de ruimtewees
    Spees de ruimtewees

    Mous, Mirjam
    A-boek

    Op een dag landt er een vliegende schotel op het schoolplein. Boelie en enkele klasgenoten worden dikke vrienden met Spees, het ruimtewezen. Maar Spees is illegaal en de minister wil hem terugsturen naar de planeet waar hij vandaan komt. De kinderen doen er alles aan om Spees te laten blijven.

  • Plaatje Storm
    Storm

    Mijnders, Hans
    B-boek

    In groep acht zit een nieuw meisje: Nasim uit Irak. Ze wordt bedreigd door bewoners van het dorp. Op een dag komt Nasim niet thuis. Waar is ze gebleven?

  • Plaatje Strijd
    Strijd

    Mijnders, Hans
    B-boek

    Daan en Sven zijn ontzettend boos als op hun voetbalveld huizen worden neergezet voor asielzoekers. Als Nasim uit Irak bij hen in de klas komt, krijgen ze hier langzamerhand meer begrip voor.

  • Plaatje Suske en Wiske: De vergeten vluchtelingen
    Suske en Wiske: De vergeten vluchtelingen

    Vandersteen, Willy
    B-boek

    Een deel uit de stripserie over Suske en Wiske, hun tante Sidonia, de dommige Lambik en de goeiige en sterke Jerommeke.

  • Plaatje Switchflip
    Switchflip

    Loon, Inez van
    C-boek

    Levi en zijn skatevrienden overleggen met de gemeente over een eigen skatebaan. Ook maken ze kennis met twee jongeren die uit een asielzoekerscentrum gevlucht zijn.

  • Plaatje Toen mijn vader een struik werd
    Toen mijn vader een struik werd

    Leeuwen, Joke van
    B-boek

    Toda vertelt over de tijd dat de oorlog is uitgebroken. Haar vader moet weg om het land te verdedigen. Toda blijft bij oma, maar als het te gevaarlijk wordt, vlucht ze naar haar moeder die in een buurland woont. De reis is vol gevaar en vreemde ontmoetingen.

  • Plaatje Vluchtelingen
    Vluchtelingen

    Maddocks, Steven
    J-boek

    Over het lot van vluchtelingen door de eeuwen heen: geschiedenis, oorzaken, problemen van vluchtelingen etc. Korte hoofdstukken met kleurenfoto's.

  • Plaatje Vluchten voor de oorlog
    Vluchten voor de oorlog

    Loon, Paul van
    B-boek / AVI: M5

    Tark moet vechten voor zijn land. Hij wil niet vechten, dus besluit hij te vluchten. Maar dat is ook niet zonder gevaar.

  • Plaatje Waar ik woon, is het oorlog : verhalen over kinderen in oorlogsgebieden
    Waar ik woon, is het oorlog : verhalen over kinderen in oorlogsgebieden

    Pullens, Evelien
    J-boek

    Aimé in Congo, Flora in Colombia, Razan in Palestina, Miljan uit Servié, Bashir in Afghanistan en Eunice in Oeganda vertellen over hun leven in een oorlogsgebied. Met veel kleurenillustraties en informatie over War Child.

  • Plaatje Wildvreemde buren
    Wildvreemde buren

    Vervloed, Peter
    A-boek / AVI: E5

    Naast Tessa's huis staat een leeg klooster. De nieuwe buren die daar gaan wonen, zijn vluchtelingen uit Afghanistan.

  • Plaatje Zootje was hier
    Zootje was hier

    Vendel, Edward van de
    A-boek

    Tepper wordt met zijn luie oog gepest op school. Hij voelt zich alleen veilig in zijn hut. Op een dag komen Flam en Kiko zijn hut binnenwandelen: twee kinderen die met hun moeder vanuit hun eigen land naar Nederland gevlucht zijn. Niemand mag van hen weten!