Hoe worden waterijsjes gemaakt?

Eten en drinken
Roze waterijsjes met frambozen erin

Volgens mij heeft iedereen wel eens een raketje gegeten in zijn of haar leven. Heerlijk op een warme zomerdag! Maar hoe kan het dat die kleuren zo goed blijven zitten in het ijsje?

Drie kleuren waterijs

De raket is het bekende waterijsje in de vorm van een raket met drie kleuren waterijs. Deze ijsjes worden onder andere gemaakt in de waterijsjesfabriek van OLA in Gloucester, een stad in Engeland. 

Een geel waterijsje

Siroop

In de fabriek wordt een speciale siroop gemaakt in de juiste smaken. De machine waar de ijsjes in worden gemaakt, heeft een grote metalen tafelblad met allemaal kuilen in de vorm van het ijsje (dit worden mallen genoemd). In deze mallen wordt de siroop gegoten. Bij de Raket is dat eerst de rode siroop. Dit gebeurt bij een koude temperatuur dus het begint al te stollen. Als het topje is bevroren, komt de oranje siroop er bij. Dit deel bevriest ook en als laatste wordt de gele siroop er op gegoten.

Robot-arm

Dan komt er een robot-arm aan die houten stokjes in elke mal zet. Zo vriezen de ijsjes op de stokjes. Een volgende robot-arm tilt de ijsjes uit de mallen als ze klaar zijn en legt ze op een lopende band. Nu worden de ijsjes in dun plastic verpakt en in dozen gedaan.

Zelf maken!

Dit heb je nodig:
- Kunststof ijsvormpjes (deze kun je gewoon in de winkel kopen)
- Limonadesiroop in de smaak die jij lekker vindt
- Water uit de kraan

Zo maak je ze:
Je doet een beetje limonadesiroop in het vormpje (niet te veel anders wordt het te zoet!) en je vult het verder met water. Dan zet je de ijsvormpjes in de vriezer. Twee uur (of langer) wachten. En klaar!

-Waterijsjes zijn lekker en gezonder dan roomijs met chocolade. In een Raketje zitten 40 calorieën en in een roomijsje met chocolade wel 260 calorieën!

Bron: Unilever & Voedingscentrum