Documentatiecentrum

Zo word je tandarts

Als jij tandarts wilt worden, zijn twee dingen heel belangrijk. Je moet goed met mensen kunnen omgaan en je moet technisch zijn.
Tandarts is een afwisselend beroep. Je komt iedere dag veel mensen tegen en je voert diverse handelingen uit. Van tandsteen verwijderen tot het zetten van een kroon. Een tandarts werkt met allerlei instrumenten, apparaten en materialen in een kleine ruimte: je mond. Een vaste hand is dus belangrijk. 
Om tandarts te worden kies je op het vwo voor vakken als natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Daarna studeer je tandheelkunde aan de universiteit. De opleiding duurt zes jaar. Ontwikkelingen in de mondzorg blijven doorgaan, tandartsen moeten daarom regelmatig bijscholen.
Een ander beroep in de mondzorg is mondhygiënist. Om te voorkomen dat kinderen later een slecht gebit krijgen, geeft hij, bijvoorbeeld op school, ook voorlichting over hoe je je mond gezond kunt houden.


In de middeleeuwen had je geen tandartsen, maar barbiers. Dat waren kappers die ook het werk van een chirurgijn deden. Ze trokken van plaats naar plaats om slechte tanden en kiezen te trekken. Dat gebeurde zonder verdoving. Het slachtoffer kreeg een slok sterke drank tegen de pijn. Op dit schilderij van Jan Steen (1651) zie je een ‘kiezentrekker’ in actie.

Is tandarts iets voor jou?

Mensen die hun gebit perfect bijhouden en mensen die de boel verwaarlozen: ze komen allemaal bij jou als tandarts. De een is rustig, de ander is zenuwachtig. Sommigen zijn echt bang. Je moet ze op hun gemak kunnen stellen. Soms gebruikt een tandarts lachgas bij patiënten die echt angst hebben. Via een neusmasker ademen zij het gas in. Het maakt hen rustig en het geeft een prettig gevoel.
De meeste mensen gaan twee maal per jaar voor controle naar de tandarts. Hij controleert of je gaatjes hebt. Als je goed poetst kun je die voorkomen, net als tandsteen. De tandarts bekijkt iedere tand en kies zorgvuldig. Met een röntgenfoto kan hij ook de wortel in de kaak zien. 
Tandartsen hebben verschillende specialisaties. Je kunt algemeen tandarts zijn, maar je kunt ook alleen bejaarden behandelen. Of alleen kinderen. Sommige tandartsen komen op school, meestal met een tandartswagen.
Voor mensen die zelf niet naar de tandarts kunnen, komt de tandarts naar hen toe. Bijvoorbeeld mensen met een beperking of oude mensen in een verpleeghuis.


Met hun tandartspraktijk op wielen rijden de tandartsen van de Stichting Mondzorg van het ene verpleeghuis naar het andere om oude mensen met gebitsproblemen te helpen. Ook daklozen van het Leger de Heils krijgen een gratis tandartsbehandeling.

Werk genoeg in de mondzorg

Een tandarts werkt niet alleen, ze werkt samen met een assistente. Een tandartsassistente helpt onder andere met het geruststellen van patiënten, geeft instrumenten aan en maakt ze weer schoon. Je leert dit beroep op een mbo-school.
Als er een probleem is dat de tandarts niet kan oplossen, schakelt hij een kaakchirurg in. Die werken meestal in een ziekenhuis.
Een orthodontist zorgt er onder andere voor dat een scheefgegroeide kies weer recht komt te staan.
De opleiding voor mondhygiënist doe je op een hbo-school. Je leert er hoe je een gebit en tandvlees schoon en gezond kunt houden. Tandsteen verwijderen en polijsten zijn werkzaamheden van de mondhygiënist. Een andere specialiteit in de mondzorg is het maken van kunstwortels. Die worden in het kaakbot geschroefd en daarop kunnen kronen worden vastgezet. 
Hou je van techniek en knutselen? Dan kun je in een tandtechnisch laboratorium gaan werken. Je maakt dan kronen, bruggen en kunstgebitten. Dit vak leer je op een school voor middelbaar of hoger beroepsonderwijs.

 

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 71 Zo word je tandarts.

 

Details en informatie

  • Titel: Zo word je tandarts
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 71
  • Niveau: 3
  • Siso: J 609.3
123movies