Documentatiecentrum

Snoep

Ik hou van drop. En jij? Heel veel mensen vinden snoep lekker. Er zijn veel soorten snoep. Voor iedereen is er wel iets bij. Snoep is ook overal te koop. Eigenlijk is snoep niet nodig. Je kunt prima zonder snoep leven. Toch eet haast iedereen het, omdat het zo lekker is. Snoep heeft ook slechte kanten. Je krijgt te veel suiker binnen. Dat is energie voor je lichaam. Maar als je al die energie niet verbruikt, maakt je lichaam er vet van. Van te veel snoepen wordt je daarom dik. Sommige kinderen worden er ook heel druk van. Ze hebben een allergie voor een bepaalde stof in snoep. Meestal is dat de rode kleurstof.

Snoep is er in veel smaken en kleuren.

Zoet is fijn

Het allereerste wat je proefde was zoet, namelijk moedermelk. Aan babyvoeding in de winkel is ook een zoet smaakje toegevoegd. Drinken bij de moeder is fijn voor baby's. Eigenlijk is het knuffelen en drinken tegelijk. Die zoete smaak herinnert je dus aan die fijne momenten. Daarom kunnen mensen die wat somber zijn, opknappen van een snoepje. De hersenen maken van de suiker in snoepjes een bepaalde stof aan. Die stof zorgt ervoor dat je je lekker voelt. Baby's en jonge kinderen lusten geen bittere dingen. Als ze bitter proeven, trekken ze een vies gezicht. De vieze smaak is een soort alarm. In de natuur zijn zoete dingen eetbaar. Bittere dingen zijn vaak giftig.

Snoepen mag best. Maar niet te vaak, en niet te veel.

Ongeveer dertig jaar geleden werd er opeens veel meer snoep gemaakt, verkocht en gegeten. Mensen kregen toen meer gaatjes in hun tanden. Tanden en kiezen worden beschermd door tandglazuur. Dat is een hard laagje aan de buitenkant van je tanden. Door suiker worden bacteriën in je mond actief. Dat zijn hele kleine beestjes, die zuur aan maken. Dat zuur tast het tandglazuur aan. Er werd naar andere manieren gezocht om snoep zoet te maken. Toen werd xylitol ontdekt, een natuurlijke zoetstof uit vruchten. Ze deden ook vitamine C door snoep, om het gezonder te maken. Veel later werd snoep gemaakt met kunstmatige zoetstoffen. Daar wordt je niet dik van. Toch moet je er niet te veel van eten. Anders krijg je diarree.

Snoep moet lekker zijn, maar ook in een mooi zakje zitten. Saaie verpakkingen trekken geen aandacht. Vroeger was de verpakking van snoep niet belangrijk. Er was vooral los snoep. Je kon dat in een bruine puntzak scheppen. Later werd snoep voorverpakt. Om meer te verkopen, laten fabrikanten van snoep er leuke plaatjes op zetten. Van stripfiguurtjes of popgroepen of filmhelden. Door een mooie verpakking verkoopt een snoepje beter. Want de buitenkant is wat je ziet. Veel mensen gaan daar op af. Maar laat je niet beet nemen. Het gaat natuurlijk om de smaak van het snoepje. Het papier gooi je immers gewoon weg!

Details en informatie

  • Titel: Snoep
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC200
  • Niveau: 1
  • Siso: J 629.79
123movies