Waarom sprong Jan van Schaffelaar van de toren?

Geschiedenis

Een paar eeuwen geleden sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld. Daarmee is hij een historisch figuur geworden. Zijn sprong wordt gezien als een heldendaad, maar waarom sprong hij nou?

100 jaar ruzie

Het was 1482 en er was al meer dan 100 jaar ruzie tussen twee groepen edelen in Nederland: De hoeken en de Kabeljauwen. Jan van Schaffelaar was een echte Kabeljauwer, en met een groep van de beste ruiters deed hij mee in allerlei gevechten.

Verzwakking

Op een dag kreeg van de Bisschop de opdracht om de voedseltransporten van de Hoeken te overvallen. Zo zouden de Hoeken zonder eten komen te zitten en hun ridders verzwakken. Het ging een tijd goed: Van Schaffelaar en zijn mannen overvielen voedseltransport na voedseltransport. En dat zat de Hoeken niet lekker. Ze besloten hem terug te pakken en ze zetten een val. Van Schaffelaar en zijn mannen liepen vol in de val en sloegen op de vlucht.

Vluchten

Ze vluchtten de kerktoren van Barneveld in, een grote fout, want ze zaten als ratten in de val. Benieuwd wat er op de top van te toren gebeurde? Bekijk het filmpje!