Eid al-Fitr, Ramadanfeest
29 maart 2025

Het feest aan het eind van de Ramadan

Een oude naam voor het Ramadanfeest (of Eid al-Fitr) is 'Het Kleine Feest'. Toch duurt het maar liefst drie dagen! Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een flinke hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden wordt dit feest in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.

Eid Mubarak

De eerste feestdag begint heel vroeg met een klein ontbijt. Daarna is er een speciaal feestgebed in de moskee waar iedereen bij mag zijn. Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.

Visite

Net zoals bij het Offerfeest gaat iedereen bij elkaar op visite. Meestal eerst bij je ouders en bij je opa en oma. En vooral bij oude en zieke mensen: zij verdienen nu extra aandacht. Zelf ontvang je ook een hele stoet gasten die je verwent met snoepjes en (zelfgebakken) koekjes.

Nu je zelf een hele maand hebt gevast, ben je als het ware ook nieuw en schoon

Van je ouders krijg je vaak een cadeautje, soms ook geld. Het liefst een nieuw en schoon bankbiljet. Want nu je zelf een hele maand hebt gevast, ben je als het ware ook nieuw en schoon. Bovendien heb je speciaal voor het feest nieuwe kleren gekocht.

Vroeger deden christenen dat trouwens ook met Pasen, om er op hun 'paasbest' uit te zien.

Still uit filmpje Feestkeuken-Ramandanfeest.jpg

De Feestkeuken: Ramadanfeest

Wil je weten waarom het Ramadanfeest wordt gevierd? Bekijk de kookvideo De Feestkeuken van het Wereldmuseum Rotterdam en leer stap voor stap dit feestelijk hapje maken.

Bekijk schoolTV

Weet jij wat je viert? Test hier je kennis over de feestdagen!