Documentatiecentrum

Uitvindingen

Als je een uitvinding doet, bedenk je iets wat nog niet bestaat. Vaak maakt een uitvinding het leven makkelijker. Een van de oudste en beroemdste uitvindingen is het wiel. Zonder dat ronde ding zou de wereld er heel anders uitzien. Denk er maar eens over na. Wie de uitvinder ervan is, weet niemand. Het oudste wiel dat we kennen, staat op een plaatje van drieduizend jaar geleden. Veel dingen die nu heel gewoon lijken, zijn toch ooit bedacht door iemand. De gloeilamp bijvoorbeeld, of de telefoon.

Willie Wortel uit de strip Donald Duck doet heel wat uitvindingen.

De computer

De uitvinding van het wiel, heel lang geleden, was erg belangrijk. Er werden niet alleen vroeger dingen uitgevonden. Ook nu worden er nog nieuwe dingen bedacht. Misschien wel net zo belangrijk als de uitvinding van het wiel is de uitvinding van de computer. Bijna alles in onze wereld werkt met een kleine of grote computer. De eerste werd gebouwd in 1946. Hij woog net zo veel als een vrachtwagen en was zo groot als een flinke kamer. En over een simpel sommetje deed hij langer dan jij. Maar het begin was er.
Veel minder belangrijk maar wel heel bekend is het klittenband. Een Zwitserse meneer vond dat uit toen hij op een dag door het bos wandelde. Mopperend plukte hij de klitten van zijn sokken. Klitten zijn plantenzaadjes met kleine weerhaakjes eraan. Ze blijven aan alles haken wat zacht en pluizig is. Hé, dacht de Zwitser ineens... En zo is het klittenband ontstaan.
Het klittenband werd toevallig uitgevonden. Er zijn ook uitvindingen waaraan heel lang wordt gewerkt. Edison deed wel zesduizend proeven voor hij de gloeilamp had ontwikkeld.

Wanneer je iets hebt uitgevonden, ben je er nog lang niet. Je moet dan een fabriek zoeken die het wil maken. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat jij een deel krijgt van het geld dat zo'n bedrijf met jouw bedenksel verdient.
Het gebeurt nog wel eens dat iemand met zijn uitvinding naar een fabriek gaat en dat die fabriek het idee pikt. Ze zeggen dan gewoon dat ze het zelf hebben uitgevonden. Om dat te voorkomen, kun je patent aanvragen. Octrooi wordt dat ook wel genoemd. Je krijgt dan een papier waarop precies staat wat je hebt uitgevonden en dat jij de eerste bent die het heeft bedacht. Maar een patentaanvraag is erg duur. Het octrooibureau dat dit voor je regelt, moet namelijk een hoop uitzoeken. Bijvoorbeeld of je echt wel de eerste bent. Want wie weet, is er iemand anders net een dag eerder op hetzelfde idee gekomen.

Becky Schroeder bedacht toen ze tien jaar was de lichtgevende pen.

Details en informatie

  • Titel: Uitvindingen
  • Auteur(s): Marie-José Balm
  • Nummer: jc025
  • Niveau: 2
  • Siso: J 640.5
123movies