Documentatiecentrum

Pijn

Jij hebt vast wel eens pijn gehad. Misschien heb je het zelfs nu. Je kunt pijn hebben in je vinger, in je buik en op allerlei andere plekken. Er zijn ook verschillende soorten pijn, zoals een korte, stekende pijn of zeurende pijn die alsmaar duurt. 
Als je pijn hebt, wil je daarvan af. En dat is precies de bedoeling, want pijn is een waarschuwing van je eigen lichaam. Met pijn slaat je lichaam alarm als er iets mis is.


© Shutterstock, New York

Als je per ongeluk met je vinger in een vlam komt, trek je vaak je hand al weg voordat je de pijn voelt. Dat gaat vanzelf.

Via je hoofd

Het klinkt raar, maar alle pijn gaat via je hoofd. Niet alleen hoofdpijn, maar ook als je in je vinger snijdt, je teen stoot of buikpijn hebt. Je hersenen zorgen ervoor dat je pijn voelt. Net zoals je via je hersenen kunt horen, zien en ruiken. Dat noem je waarnemen. Natuurlijk begint het bij je oor, oog of neus. Dat zijn de zintuigen waarmee je geluid, licht en geuren opvangt. Maar je merkt het pas in je hersenen. 


© Shutterstock, New York

 Deze voetballer heeft een trap tegen zijn knie gekregen. Dat doet even veel pijn, Maar als hij een vrije trap krijgt, is hij de pijn weer vergeten.

Auw!

Je hebt ook een zintuig voor pijn. Dat zit niet op één plek, maar in bijna elk deel van je lichaam. In de top van je linker wijsvinger bijvoorbeeld. Als je daar in snijdt, wordt het pijnzintuig geprikkeld. Dan gaat er een signaal door de zenuw van dat zintuig. In je rug komen heel veel zenuwen bij elkaar. Samen vormen die dunne draadjes daar een dikke bundel: het ruggenmerg. Het ruggenmerg loopt goed beschermd door een holle buis in de botten van je rug. Daarin gaan de zenuwen omhoog, via je nek door een gat onder in je schedel naar de hersenen. Die geven je door dat je pijn hebt in de top van je linker wijsvinger. Auw!

Details en informatie

  • Titel: Pijn
  • Auteur(s): Geert-Jan Roebers
  • Nummer: 66
  • Niveau: 2
  • Siso: J 604.3
123movies