Documentatiecentrum

De bibliotheek

Als je van lezen houdt, kom je vast wel eens in de bibliotheek. Je kunt er boeken en andere bronnen lenen. Een bron is iets waar je informatie vandaan haalt, zoals een boek, krant, internet, foto of een dvd. In Nederland zijn ruim 800 bibliotheken. Ongeveer 4 miljoen Nederlanders zijn lid van de bibliotheek. Samen lenen zij per jaar 100 miljoen boeken en andere bronnen. 
De bibliotheek heeft een grote collectie. Dat is de verzameling van boeken en andere bronnen. Het meeste is in het Nederlands. Maar er zijn ook materialen in andere talen te leen, zoals Engels en Turks. Voor blinde mensen zijn er boeken in braille. Dat is blindenschrift, dat iemand met de vingers kan voelen. Puntjes in het papier zijn dan de letters.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem
 
 Heel veel kinderen zijn lid van de bibliotheek.


Hoe werkt de bibliotheek?

Als je boeken uit de bibliotheek wilt lenen, moet je lid worden. Voor kinderen is dat meestal gratis. Het pasje dat je krijgt, houd je voor een scanner. Dan leg je de boeken die je wilt lenen op het apparaat. Op het scherm van de scanner komt te staan welke boeken je hebt geleend. En wanneer je ze weer in moet leveren. De bon kun je printen. 
Vaak zoeken mensen informatie over een bepaald onderwerp. Het is handig om dan de catalogus te gebruiken. Dat is een overzicht van alle bronnen in de computer. Je kunt zoeken op naam van een schrijver, of op een onderwerp. Bijvoorbeeld ‘pinguïns’. Op het scherm zie je de bronnen die daarover gaan, met een code erbij. Dat zijn cijfers, letters of plaatjes die bij elkaar horen. De code geeft informatie over de vindplaats van de bron in de bibliotheek. De belangrijkste medewerker van de bibliotheek is de bibliothecaris. Hij of zij helpt mensen aan de balie en bestelt nieuwe boeken. 

Soorten bibliotheken

Op heel veel scholen is er een schoolbibliotheek. Die heet meestal het documentatiecentrum. Kinderen halen er leesboeken om te oefenen. En er zijn informatieboeken voor spreekbeurten en werkstukken. 
In Den Haag staat de Koninklijke Bibliotheek (KB). Het is de nationale bibliotheek: alle Nederlandse boeken worden er bewaard. Als je al die boeken achter elkaar zou zetten, is het een rij boeken van meer dan 70 kilometer lang. 
De bibliotheek met de meeste uitleenbare bronnen is de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA). Er zijn grote en kleine bibliotheken. De KB en de OBA zijn groot. Maar een strandbibliotheek is een mini-bibliotheekje in een strandhuisje of busje. In de zomer kun je het op verschillende stranden tegenkomen. Er staan alleen maar dunne boeken in, want je mag ze maar één dag lenen.
Een bibliobus is weer een ander soort bibliotheek. Het is een rijdende collectie die langs plaatsen gaat waar geen bibliotheek is. En langs mensen die niet zo makkelijk naar een bieb gaan, zoals bejaarden.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Boeken worden vaak geleend omdat ze een mooie kaft hebben. Daarom liggen ze in deze bibliotheek met hun voorkanten naar boven.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 20 De bibliotheek.

Details en informatie

  • Titel: De bibliotheek
  • Auteur(s): Lonneke Crusio
  • Nummer: 20
  • Niveau: 2
  • Siso: J 021
123movies