Supermaan(d): waarom is de maan in augustus extra groot?

Deze foto lijkt wel nep! Tegen een pikdonkere nachthemel tekent zich een gigantische zachtgele of -roze cirkel af. Toch was deze supermaan gisteren echt te zien. Eind augustus krijgen we er zelfs nog eentje. Waar komen deze hemelse tafereeltjes ineens vandaan?

Door Myrthe Timmers
Supermaan in Istanbul, Turkije, 01 August 2023.
© ANP / EPA

Nee, de maan is niet gegroeid doordat ze goed haar spruitjes heeft gegeten. Sterker nog, ze is eigenlijk helemaal niet groter dan normaal. Dat dit zo lijkt, komt door de baan die ze maakt.

Ei-vormige baan

De maan maakt rondjes rond de aarde, maar is daar geen pietje-precies in. In plaats van een perfecte cirkel, draait ze een soort ei-vormige lus. De ene keer staat ze daardoor wat dichterbij de aarde, de andere keer wat verder weg.

Bij volle maan zie je het verschil

Meestal merk je die verschillen niet zo, tenzij de maan vlakbij komt als ze vol is. Het bleke zusje van de zon valt altijd al extra op als ze een volledige cirkel is en als ze dan ook nog eens vlakbij staat… dan kan het zomaar voelen alsof je in een film over buitenaards leven zit.

Herkansing

Heb je de supermaan gemist? Op donderdag 31 augustus krijg je een herkansing. Tot die tijd valt er genoeg te genieten van deze buitenaards mooie foto’s.

Supermaan in New York
© ANP / Associated Press
Supermaan in Griekenland
© ANP / AFP
Supermaan in Spanje
© ANP / EPA