Documentatiecentrum

Amsterdam Zuidoost

Amsterdam is verdeeld in stadsdelen. Net zoals Nederland is verdeeld in provincies. Het grootste stadsdeel van Amsterdam heet Amsterdam Zuidoost. Veel mensen noemen het de Bijlmer. Zo heette het dorpje dat er vroeger lag. Misschien is het stadsdeel bij veel mensen vooral bekend van de Bijlmerramp. Die ramp gebeurde in 1992. Toen stortte een vliegtuig op twee flats. Daar wordt nog steeds veel over gepraat.
In Amsterdam Zuidoost wonen nu meer dan 85.000 mensen. Maar vroeger lag er een meer, het Bijlmermeer. Vanaf 1622 werd dit meer drooggelegd. Er werd een polder van gemaakt, zodat er vee kon grazen. Pas tegen 1966 veranderde dat. Amsterdam groeide in die tijd heel snel. Er was te weinig grond om huizen op te bouwen. We halen de polder erbij, dacht het stadsbestuur.

Stadsdeel Zuidoost ligt ten zuidoosten van Amsterdam. Vooraan zie je het voetbalstadion de Amsterdam ArenA.

Van polder naar multiculturele samenleving

Verschillende mensen bedachten plannen voor het nieuwe stuk stad. Zij wilden van Amsterdam Zuidoost een functionele stad maken. Huizen, kantoren, parken en wegen werden niet door elkaar heen gebouwd. Ze werden gescheiden gehouden. Wegen werden op verhogingen gebouwd, op dreven. Er kwamen hoge flats, zodat er veel mensen op weinig ruimte konden wonen. Tussen de flats kwamen plantsoenen.
De stad leek functioneel, dat wil zeggen: het was duidelijk waar alles voor diende. Maar de bevolking van Amsterdam groeide helemaal niet zo snel. Bovendien gingen veel mensen liever naar een lage woning in de buurt van de stad dan naar een flat. Daardoor bleven veel woningen leegstaan. Dit veranderde na 1975 toen Suriname onafhankelijk werd. Voor die tijd hoorde Suriname bij Nederland. Vanaf 1975 was Suriname eigen baas. Veel Surinamers vonden hun toekomst in Suriname onzeker. Ze verhuisden naar Nederland. In Amsterdam Zuidoost konden ze makkelijk een woning vinden. Later kwamen er ook veel mensen uit Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika.
Toch bleven er nog steeds woningen leegstaan. Daardoor voelden veel mensen zich onveilig. Ook zaten veel bewoners zonder werk. Sommigen gingen handelen in drugs om geld te verdienen. Anderen gingen drugs gebruiken om hun problemen te vergeten. Echt gezellig werd het er niet van in Amsterdam Zuidoost. Er moest dringend iets veranderen. En dat gebeurde ook.
In plaats van flats kwam er meer laagbouw. De huren van woningen en bedrijfsruimtes gingen omlaag. Mensen kregen hulp bij het starten van een eigen bedrijf. Of ze kregen een gesubsidieerde baan. Dat is een baan waarvan de regering een deel van het loon betaalt. En ook de vele nieuwe kantoorgebouwen leverden een hoop werk op. Langzaam is het een stuk leuker geworden om in Amsterdam Zuidoost te wonen. En kinderen hoeven zich nooit te vervelen, omdat er van alles te doen is.

Een van de leukste gebeurtenissen in Amsterdam Zuidoost is het Kwakoe Festival. Dit wordt sinds 1975 elk jaar gehouden. Mensen uit allerlei culturen ontmoeten elkaar. Daarom heet het een multicultureel festival. Mensen dansen, voetballen, maken muziek, eten en drinken. De bewoners van Amsterdam Zuidoost zijn trots op het festival. Net als op hun stadsdeel. Zo vrolijk kan het zijn, zeggen ze. Wie durft er nog te zeggen dat het hier ongezellig is?

Het Kwakoe Festival wordt door steeds meer mensen bezocht, zelfs uit het buitenland. Het is een van de grootste multiculturele festivals in Europa.

Details en informatie

  • Titel: Amsterdam Zuidoost
  • Auteur(s): Yvonne van Osch
  • Nummer: ic052
  • Niveau: 3
  • Siso: J Nhol 938.1
123movies