Hoe ontstaat een lintworm in het lichaam van een mens?

Het menselijk lichaam

Een lintworm in je darmen, dat is geen fijne gedachte. Maar ze bestaan toch echt! Willem Wever zocht uit hoe ze in jouw lichaam kunnen komen.

Eitjes


De eitjes van deze worm zitten op gras. De koe eet dit gras. De eitjes komen uit in de koe. De jonge wormpjes gaan in haar spieren zitten. Als mensen het vlees van deze koe te rauw eten, komen de wormjes in onze darmen.

 

Runderlintworm


In Nederland komt bij de mens eigenlijk nog maar één soort lintworm voor: de runderlintworm, ook wel Taenia Saginata genoemd. Aangenaam! Een lintworm is lintvormig. Weten we gelijk waar de naam vandaan komt! Hij bestaat uit kleine stukjes die proglottiden heten. Die kunnen bij elkaar wel tien meter lang worden. Een soort lange ketting dus.

 

Parasiet


Een lintworm is een parasiet. Dat betekent dat hij alleen kan leven in een ander dier of mens, de gastheer. De eerste gastheer die de worm bezoekt, is de koe. Zij krijgt door het eten van bemest gras eitjes van de lintworm binnen. Uit deze eitjes groeien hele kleine wormpjes. Die gaan in de spieren van de koe zitten. Wij eten vervolgens het vlees van deze koe. Maar als we dat niet goed genoeg bakken, kunnen de wormpjes in onze darmen terechtkomen. Eenmaal binnen groeit hij uit tot een platte, lange worm.

 

Buikpijn


Dat je veel kan eten, maar toch afvalt van een lintworm is niet waar. Wanneer een lintworm in je darmen zit, heb je meestal weinig klachten. Soms geeft hij buikpijn of diarree. Of je ziet de eitjes en afgevallen stukjes in je poep. Jakkes! Als je last hebt van een lintworm, raak dan niet in paniek! Het kan met wormdodende medicijnen makkelijk behandeld worden.