Documentatiecentrum

Werken met roofvogels

Een valkenier heeft geen geweer bij zich om op dieren te schieten. De roofvogel is zijn wapen. Een valkenier jaagt vaak met een valk. Maar ook een buizerd en een havik zijn goede roofvogels voor de jacht. De valkenier draagt bij het jagen een stevige leren handschoen. Zo doet het geen pijn als de vogel op zijn arm gaat zitten. De vogel zit aan een leren riem. Dan kan hij niet opeens ontsnappen. Alleen in het open veld of in het bos mag hij los. Dan moeten konijnen, hazen en wilde eenden goed oppassen. Want een roofvogel heeft hele goede ogen. En hele scherpe klauwen!

Een roofvogel loert vanaf een hoge tak naar een prooi.

Zeldzaam dier

Roofvogels zijn zeldzaam in Nederland. Dat betekent dat er niet zo veel van zijn. In Nederland komen maar een paar soorten roofvogels voor. Maar in de hele wereld bestaan er honderden soorten. Er zijn roofvogels die in paren leven. Een mannetje en een vrouwtje samen noemen we een broedpaar. Zo'n broedpaar blijft altijd op één plek. Andere roofvogels trekken van het ene land naar het andere. Ze zoeken steeds een gebied op waar het lekker warm is. En waar genoeg te eten is.

Een nest van een roofvogel heet een horst. Deze jongen wachten op een lekkere muis.

Roofvogels hebben een paar opvallende kenmerken. Ze hebben een scherpe snavel met een soort haak aan de voorkant. Daar kunnen ze hun prooi mee aan stukken scheuren. Ze hebben ook hele scherpe klauwen. Die gebruiken ze om hun prooi mee vast te houden. En ze zien heel erg goed, veel beter dan een mens. Roofvogels eten levende dieren. Zoals insecten, muizen, konijnen, slakken, hagedissen en slangen. Ze eten ook andere vogels. Een visarend eet alleen maar vis. Hij jaagt boven het water. Als hij een vis ziet bewegen, duikt hij kopje onder. Alleen gieren eten geen levende dieren. Zij leven van kadavers. Meestal heeft een ander roofdier (bijvoorbeeld een leeuw) het dier dan al doodgemaakt. Als de leeuw is uitgegeten, zijn de gieren aan de beurt. In Nederland komen gieren niet voor.

Een roofvogel in het wild bouwt een horst. Een roofvogel die door een valkenier wordt gehouden, woont op een sprenkel. Een leren riem zorgt ervoor dat hij niet weg kan vliegen. Als het slecht weer is, schuilt de vogel onder een afdakje. Van februari tot augustus verhuist hij naar het muithuis. In de zomer verliest de roofvogel daar zijn veren. Er groeien dan nieuwe veren voor in de plaats. Dat wisselen van veren heet muiten. Dit gebeurt bij alle roofvogels. Met een nieuw warm verenpak kunnen roofvogels er weer een hele winter tegenaan.

Een valkenier draagt een leren handschoen als bescherming tegen de vlijmscherpe klauwen van de roofvogel.

Details en informatie

  • Titel: Werken met roofvogels
  • Auteur(s): Mark Traa
  • Nummer: jc052
  • Niveau: 2
  • Siso: J 598.8

Video bekijken

123movies