Documentatiecentrum

Alcohol (Informatiereeks)

Alcohol komt in veel producten voor zoals schoonmaakmiddelen of ontsmettingsmiddelen. Toch denken we bij het woord alcohol vooral aan drank. Alcohol drinken is zo gewoon geworden dat veel mensen er niet eens over nadenken. Acht van de tien volwassenen in Nederland drinkt regelmatig. Zij vinden het gezellig. Maar als je te veel drinkt is dat slecht voor je gezondheid. Er kunnen ook verkeersongelukken ontstaan door alcohol.
In Nederland mag er door volwassenen gedronken worden. Om jongeren onder de 18 te beschermen tegen alcohol zijn er afspraken gemaakt. Zo moet je bijvoorbeeld je ID-kaart laten zien als je alcohol wilt kopen.
In een aantal islamitische landen, zoals Saoedi-Arabië, is het drinken van alcohol verboden. In andere landen, zoals Rusland, wordt juist zoveel gedronken dat alcohol doodsoorzaak nummer één is.


Als kind kom je al vaak vroeg met alcohol in aanraking. Je ziet je ouders of andere volwassenen wel eens een glas wijn of bier drinken.

Dagelijkse drank?

Alcohol ontstaat door het vergisten van bijvoorbeeld fruit of graan. Door dit proces wordt van druiven wijn gemaakt en van gerst bier. Deze dranken hebben een alcoholpercentage van 15%. Door distilleren kan het alcoholpercentage oplopen van 30 tot 80%, zoals in jenever of wodka.
De Oude Grieken en Romeinen dronken al alcohol. Maar niet iedereen en zeker niet dagelijks. Dat veranderde in de Middeleeuwen. Van water werden mensen ziek omdat het niet schoon was. Ze merkten dat ze van bier of wijn niet ziek werden. Daarom werd bier in die tijd een dagelijkse drank.
Rond 1800 werd het water schoner en konden de mensen het weer drinken. Vanaf die tijd werd er minder alcohol gedronken. Na 1960 nam het drankgebruik weer flink toe. Mensen verdienden meer en konden alcohol betalen, óók de duurdere dranken.
Veel mensen drinken regelmatig. Ze vinden het lekker, gezellig en ontspannend. Maar het risico bestaat dat mensen die regelmatig drinken, steeds meer behoefte krijgen aan alcohol. Zo erg dat ze niet meer zonder kunnen, ze zijn dan alcoholist geworden. Daardoor kunnen ze de ziekte van Korsakov krijgen, een hersenbeschadiging waarbij het geheugen kapot gaat.


Soms distilleren mensen zelf hun drankjes, zoals deze man in China. Dat is niet altijd veilig. Er kan drank ontstaan waar je flink ziek van wordt en zelfs dood aan kan gaan.

Gezond of niet?

Jarenlang hebben wetenschappers gezegd dat één glas wijn per dag goed is voor het hart. Nu zijn er wetenschappers die zeggen dat dit niet waar is. Anderen beweren dat de kans op sommige soorten kanker toeneemt. De wetenschap is er niet helemaal uit. Wél is het zeker dat veel drank slecht voor je is. Je krijgt er niet alleen een kater van, het is ook slecht voor je organen.
Bij jongeren tot 23 jaar kan alcohol ook schade aanrichten aan je hersenen omdat die nog in de groei zijn. Als je één of meer keer een zware alcoholvergiftiging oploopt, kan die blijvende geheugenschade aanrichten én je intelligentie kan afnemen. Veel jongeren beseffen dat niet en doen bijvoorbeeld aan bingedrinken.
Ze denken dat het stoer is of ze doen mee om bij een groep te horen.
Ziekenhuizen hebben het druk met mensen die ziektes krijgen door alcohol of die gewond raken door een vechtpartij of een ongeluk. Fietsen, auto- of scooterrijden onder invloed is verboden omdat de kans op verkeersongelukken sterk toeneemt.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 68 Alcohol. 

 


Details en informatie

  • Titel: Alcohol (Informatiereeks)
  • Auteur(s): Bo Buijs
  • Nummer: 68
  • Niveau: 3
  • Siso: J 678.7
123movies