Documentatiecentrum

Alles over Guinness World Records

Het Guinness Recordboek is een boek waar allerlei wereldrecords in staan. Je kunt erin opzoeken wie de oudste mens ter wereld is. Of wat de zeldzaamste postzegel is. Het boek verschijnt één keer per jaar. Mensen die de records vestigen komen overal vandaan. Ze vinden het een eer om met hun naam in het boek te staan. Als je er zelf in wilt komen, moet je een nieuw record bedenken. Je kunt ook een bestaand record verbeteren. Maar niet allemaal! Er is natuurlijk maar één mens die als eerste op de maan heeft gelopen. In het Guinness Recordboek staan serieuze, maar ook grappige records.

Het Guinness Recordboek verschijnt elk jaar. Op de Guinness Recordsite komen regelmatig nieuwe records te staan.

De snelste vogel

Het Guinness Recordboek werd in 1951 bedacht. Directeur Hugh Beaver van de Guinness bierbrouwerij in Ierland kwam op het idee. Hij was met zijn vrienden op vogels aan het jagen. Ze vroegen zich af welke vogel de snelste van Europa was. Alle vrienden riepen wat anders en ze kwamen er niet uit. Mijnheer Beaver besloot toen een boek te maken waarin mensen allerlei records konden opzoeken. Het boek werd een groot succes. Tegenwoordig wordt het in meer dan zeventig verschillende landen uitgebracht. Er is ook een website. Daar staan voorbeelden van nieuwe records op. In veel landen zijn Guinness World Record televisieshows te zien. In Nederland is dat niet zo.

Veel kinderen verzamelen knikkers of voetbalplaatjes. Maar om een wereldrecord te vestigen moet je flink doorverzamelen!

Het bedrijf dat alle wereldrecords bijhoudt, zit in Londen. Dat is de hoofdstad van Engeland. De medewerkers van het bedrijf kunnen niet alle wereldrecords controleren. Dat zijn er veel te veel. Wel ongeveer 65 duizend per jaar! Er zijn allerlei regels voor het vestigen van een wereldrecord. Als een poging te raar of te gevaarlijk is, wordt hij niet erkend. Vaak zijn notabelen en een notaris bij de poging aanwezig. Zij kijken of alles wel eerlijk gaat. Ze ondertekenen na afloop van de poging een proces-verbaal. Dat is een verklaring op papier. Daarin staat in dit geval dat alles eerlijk ging. Als het bedrijf in Londen de poging goedkeurt, krijgt de wereldrecordhouder een certificaat. Dat is een officieel bewijs.

Voor kinderen is het extra moeilijk om een wereldrecord te behalen. Dat komt doordat zij zich aan dezelfde regels moeten houden als volwassenen. Een volwassene zal eerder een record vestigen of breken. Vooral als daar kracht of snelheid voor nodig is. Voor kinderen is het makkelijker om een record te halen als ze samenwerken in een groep. Zo haalde een schoolklas in Amerika een bijzonder record. Het lukte de 23 leerlingen om van het schooljaar 1984/1985 geen enkele dag te missen! Op de website van Guinness World Records is een aparte kinderafdeling: de kidszone. Kijk er maar eens op.

Details en informatie

  • Titel: Alles over Guinness World Records
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC197
  • Niveau: 2
  • Siso: J 617.19 / J 053
123movies