Waarom klopt het hart van een baby veel sneller dan een hart van een volwassene?

Het menselijk lichaam
een baby met een muts op

Om te kunnen spelen en om na te denken hebben onze spieren en hersenen zuurstof nodig. Door te ademen komt zuurstof uit de lucht in ons lichaam, waar het bloed ervoor zorgt dat het op de plaatsen komt waar het nodig is.

Net als een waterrad

Om het bloed door ons lichaam te laten stromen is het hart nodig, die als een grote pomp werkt. Denk maar aan een waterbaan met een waterrad erin; het water gaat alleen rond wanneer je aan het waterrad draait.

Hoe harder je draait, hoe sneller het water rond gaat. Zou je het waterrad vervangen door een groter rad, dan kost het meer kracht om het rad rond te draaien, maar hoef je wel minder snel te draaien om het water toch rond te krijgen.

Klein hart

Met het hart werkt het eigenlijk hetzelfde. Het hart van een baby is in vergelijking met een volwassene maar klein en heeft dus niet zoveel kracht. Om toch het bloed door het lichaam te laten stromen moet het dus sneller gaan kloppen. Zo klopt het hart van een volwassen vrouw ongeveer 75 keer per minuut, bij een meisje van 10 jaar is dat al 90 keer per minuut en bij een pasgeboren baby is het zelfs 125 keer per minuut.