Documentatiecentrum

Dolfijnen

Vrolijk, slim en aardig tegen mensen. Zo'n huisdier wil iedereen wel. Maar dat gaat een beetje moeilijk met een dolfijn. Dolfijnen hebben een behoorlijk zwembad nodig om zich lekker te voelen. Je kunt ze wel in Harderwijk bekijken, in het Dolfinarium. Dat is een soort zwembad voor dolfijnen. Daar vertonen ze hun vrolijke kunstjes. Dolfijnen zijn geen vissen. Ze leven wel in het water en zien eruit als vissen. Toch zijn er wat verschillen. Ze kunnen onder water geen ademhalen. Daarvoor moeten ze af en toe even met hun kop boven water. Ook leggen ze geen eitjes, zoals gewone vissen. Hun jongen groeien in de buik van de moeder. Jonge dolfijnen drinken ook bij de moeder. Dat heet zogen. Dolfijnen zijn dus zoogdieren.

Een gewone dolfijn lijkt veel op een vis.

Tuimelaars

Dolfijnen komen ook bij ons in de Noordzee voor. Er zijn verschillende soorten. De bekendste is de tuimelaar. Die kan wel vier meter lang worden en 650 kilo wegen. Dolfijnen eten vis. Die vangen ze met hun scherpe tanden. Ze slikken hun prooi heel door.

De bovenste dolfijn is een rondkopdolfijn; de onderste is een tuimelaar.

Dolfijnen hebben een heel sterke staart. Door die flink op en neer te zwiepen, kan een dolfijn wel zestig kilometer per uur zwemmen. De staart is zo sterk, dat het dier zichzelf ermee uit het water kan tillen. Het lijkt dan net of hij op zijn staart in het water staat.

Dolfijnen vinden het gezellig om met z'n allen te gaan zwemmen.

Dolfijnen praten ook met elkaar. Ze kwetteren en kwaken en fluiten wat af. Als ze het gezellig hebben, maken ze tevreden geluiden. Zien ze gevaar, dan waarschuwen ze elkaar met geschreeuw. Dolfijnen kunnen ook heel goed horen. Ze hebben geen oren, maar achter hun ogen zitten gaatjes in hun kop.
Daarmee kunnen ze heel goed geluiden opvangen. Met het gat boven op hun kop ademen ze.
Dolfijnen kunnen ook heel goed in troebel water zwemmen. Troebel water is niet schoon en helder. Als je daarin zwemt, kun je bijna niets zien. Een dolfijn gebruikt dan niet zijn ogen. Hij zendt een hoge pieptoon uit: sonar. Als dat geluid ergens tegenaan botst, kaatst het terug. Zo weet de dolfijn dat er iets in de weg zit en zwemt hij eromheen.
Mensen zijn dol op dolfijnen omdat ze zo speels zijn. Al in 1963 waren ze erg populair (zeg: poopuuler). Populair betekent geliefd. In die tijd begon de tv-serie Flipper. Die ging over een dolfijn die bevriend was met een jongetje. Samen beleefden ze allerlei avonturen. Daarin redde Flipper het jongetje een paar keer van de dood. In werkelijkheid zijn er ook veel mensen door dolfijnen gered.
Er zijn mensen die denken dat dolfijnen magische krachten hebben. Dat zijn geheimzinnige krachten die een genezende werking hebben op zieke mensen.

Jammer genoeg zijn er steeds minder dolfijnen. Veel sterven in de netten van tonijnvissers. Die gebruiken enorme drijvende netten in zee. Die netten zijn soms wel 45 kilometer lang en 15 meter hoog. Vaak zwemt een dolfijn in zo'n net. Met zijn vinnen en staart kan hij gemakkelijk in het net vastraken. Hij kan niet meer naar boven om adem te halen en hij verdrinkt. Gelukkig zijn die netten over een poosje verboden.

Details en informatie

  • Titel: Dolfijnen
  • Auteur(s): Monique Langezaal
  • Nummer: JC001
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.91
123movies