KNVB betaalde losgeld aan hackers

De KNVB heeft losgeld betaald aan criminelen die gegevens van de voetbalbond hadden gestolen. Wat is er aan de hand?

Nederlands Elftal
© ANP

Wat is er precies gebeurd?

In april werd de KNVB aangevallen door hackers van de Russische groep Lockbit. Met speciale computerprogramma’s stalen zij persoonlijke gegevens van voetballers. Zoals adressen, identiteitsbewijzen en informatie over salarissen. Volgens RTL Nieuws eisten de hackers meer dan een miljoen euro, anders zouden ze de gegevens publiceren.

Heeft de KNVB dat gedaan?

Nu blijkt dat de voetbalbond geld heeft betaald aan de criminelen. Al is niet bekend hoeveel. Dat was een moeilijke beslissing, zegt de bond daar zelf over. Maar ze wilden daarmee voorkomen dat de gegevens werden verspreid.

Is het slim om te betalen aan zulke criminelen?

Daar zijn experts het niet helemaal over eens. Sommigen denken dat je maar beter wel kunt betalen, zo voorkom je dat de gestolen gegevens gepubliceerd worden. Anderen denken juist dat criminelen hierdoor leren dat geld eisen werkt. Het risico bestaat dus dat ze dit ook bij andere bedrijven gaan proberen.

Hoe nu verder?

De KNVB heeft dan wel betaald, maar weet nog steeds niet zeker of de gegevens echt niet worden verspreid. Daarom waarschuwen ze voetballers om op te blijven letten. Verder gaat de bond kijken hoe de beveiliging verbeterd kan worden.