Nigeria

nigeria17-9c7f4

Films uit Nigeria worden in heel Afrika meer bekeken dan de films uit het Amerikaanse Hollywood. De Nigeriaanse filmindustrie heet Nollywood.

Algemene informatie over Nigeria

Buurlanden van Nigeria zijn Benin, Niger, Tsjaad en Kameroen.

Hoofdstad: Abuja
Inwoners: zo'n 200 miljoen
Officiële talen: Engels, maar er wordt ook Hausa, Igbo en Yoruba gesproken
Munteenheid: naira
Religie: islam (51%), christendom en traditionele godsdiensten
Favoriete sport: voetbal

Verkiezingen

De laatste verkiezingen waren 25 februari 2023. Kenners noemden dit ook wel de spannendste verkiezingen van het Afrikaanse continent omdat er veel van afhangt voor de burgers in het land en ook voor de situatie in buurlanden. Er is namelijk veel werkloosheid, armoede en geweld in Nigeria. Er zouden tijdens het bewind van de laatste president zo’n 60 duizend Nigerianen zijn vermoord door terroristen van Boko Haram en Islamitische Staat, maar ook door bendes en het leger. In het noorden van het land worden kinderen ontvoerd voor losgeld en er zijn gewapende conflicten tussen herders en boeren. De hoop is dat de nieuwe president Bola Tinubu hier een einde aan gaat maken, of in elk geval met oplossingen voor de armoede komt. 

Ibrahim werd ontvoerd:

Film en muziek

In Nigeria worden heel veel films gemaakt die razend populair zijn in heel Afrika. Van deze zogenaamde Nollywood-films worden er per jaar zo'n duizend gemaakt en ze worden meer bekeken dan de Amerikaanse films uit Hollywood. Ook op muziekgebied kent Nigeria grote sterren, zoals Fela Kuti. 

Aardolie

Een van de grondstoffen in Nigeria is aardolie. Aardolie kan een land rijk maken. Maar in Nigeria profiteert niet iedereen van de oliewinning. Bewoners van de Nigerdelta, waar de meeste oliebronnen zijn, willen dat een veel groter deel van de oliewinst wordt gebruikt voor de ontwikkeling van hun gebied: voor scholen, wegen en ziekenhuizen. Dan hebben zij ook wat aan het 'zwarte goud'.