Hoe maak je een leuke en spannende achtbaan?

Wetenschap & Techniek

Een achtbaan kan verschillen in hoogte, lengte, snelheid, inversies (een achtbaanelement waarbij je korte tijd ondersteboven hangt) en het verschil in een houten of stalen achtbaan. De verschillende elementen zorgen voor een verschillende ervaring voor de bezoeker van de achtbaan. Het ligt er dus aan wat je zelf wilt.

Een stalen achtbaan gaat bijvoorbeeld sneller dan een houten achtbaan. Hout is een veel flexibeler product dan staal, hierdoor is een houten achtbaan veel beweeglijker en niet geschikt voor loopings.

Er zijn verschillende typen achtbanen, in het Engels ‘coasters’ genoemd. Een aantal bekende ontwerpen zijn de sit-down coaster, de flying coaster, de inverted coaster, en de suspended coaster.

Een sit-down coaster heeft vaak geen inversies, maar is hoog en snel. Meestal lopen deze banen heel soepel en ervaar je door de snelheid veel G-krachten (zwaartekracht, die je voelt als je naar beneden valt).

In een flying coaster ervaart een passagier de achtbaan met het gezicht naar de grond, waardoor deze het gevoel krijgt dat hij vliegt. Het aantal G-krachten die je in een flying coaster ervaart is meestal minder dan in een gewone achtbaan. 

In een inverted coaster beweegt de trein zich niet over de baan, maar hangt hij eronder. Deze banen worden vaak ontworpen met meerdere inversies, die een heel aparte beleving geven doordat de passagier de looping dus aan de buitenkant rondgaat.

Een suspended coaster voegt nog een dimensie toe aan de inverted coaster, namelijk de slingerbeweging. Doordat de trein met een ‘swinging arm’ is bevestigd aan de baan, wordt de passagier elke bocht rondgeslingerd, waardoor deze nog meer het gevoel krijgt dat hij vliegt. Deze achtbanen zijn meestal zonder inversies, maar hebben veel bochten om het slingergevoel te versterken.

Al deze verschillende typen achtbanen hebben ook hun eigen manier van veiligheid. Zo moeten er in elk karretje beugels zitten, zodat een passagier er niet uit kan vallen. Daar moet je ook op letten als je een achtbaan ontwerpt.

Een grote en belangrijke ontwerper van achtbanen is Werner Stengel (geboren op 22 augustus 1936). Zijn carrière begon in 1965 met het ontwerpen van een ‘Wild Cat’ voor het Duitse achtbaanbedrijf Schwarzkopf. Al meer dan 40 jaar kan Werner Stengel niet genoeg krijgen van achtbanen ontwerpen. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook ‘de Goliath’ van Walibi Holland ontworpen.