Documentatiecentrum

Ik heb een nierziekte

Je nieren zijn ingewikkelde organen. Ze halen afvalstoffen uit je bloed. Ook maken ze je plas. Daarmee spoelen ze de afvalstoffen uit je lichaam. Bij sommige kinderen en volwassenen werken de nieren niet goed. Zij hebben een nierziekte. Een groot deel van deze patiënten kan met medicijnen en een gezonde levensstijl redelijk normaal leven. Maar een aantal patiënten moet een zware behandeling ondergaan. Zij krijgen een nieuwe nier of moeten regelmatig naar het ziekenhuis om te spoelen.
Sommige mensen worden met zieke nieren geboren. Maar je kunt ook op latere leeftijd een nierziekte krijgen, bijvoorbeeld door een ontsteking of een ziekte.


© Peter Beemsterboer/Studio Imago

Als je een nierziekte hebt, breng je heel wat uurtjes in het ziekenhuis door. Gelukkig kun je huiswerk maken of een computerspelletje doen.

Behandeling

Als je eet en drinkt, krijg je allerlei stoffen binnen die belangrijk zijn voor je gezondheid. De stoffen die je lichaam niet gebruikt, gaan via je bloed naar de nieren. Zij filteren de afvalstoffen uit je bloed. Als je nieren niet goed werken, blijven er afvalstoffen in je bloed zitten en word je ziek. Dan moet het bloed op een kunstmatige manier worden schoongemaakt. Dat gebeurt in het ziekenhuis door dialyse (zeg: dia-lieze). Een dialyseapparaat kun je vergelijken met een grote kunstnier. Door een slangetje gaat het bloed naar het apparaat. Als het bloed is schoongemaakt, stroomt het weer terug in het lichaam. Dialyse kost veel tijd. Sommige nierpatiënten moeten drie keer per week naar het ziekenhuis en het duurt vier uur per keer.
Een andere manier om het bloed schoon te maken, is buikspoeling. Dat gaat via je buikvlies. Dit vlies kan het bloed ook filteren, met behulp van een speciale vloeistof. Dit kan thuis gebeuren, bijvoorbeeld 's nachts. Je merkt er dan niet zoveel van.

Een transplantatie

Als de nieren van een patiënt heel slecht werken, kan een specialist besluiten om een nier te transplanteren. Er bestaan nog geen kunstnieren. Daarom moet het een nier van een donor zijn. De transplantatie is een zware operatie. Ook de donor moet gezond genoeg zijn voor de operatie en om met één nier verder te kunnen leven. Er zit wel een risico aan transplantatie. Het kan zijn dat het lichaam de nieuwe nier niet verdraagt. Door veel medicijnen te slikken is de kans daarop kleiner. Een donornier gaat helaas niet een leven lang mee. Soms maar vijf, soms twintig jaar.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar nierziektes en naar nieuwe medicijnen. Wetenschappers willen ook graag een draagbare kunstnier maken.
Een nierziekte kan erfelijk zijn. Maar soms is het toeval dat iemand een nierziekte krijgt. Ook hier wordt veel onderzoek naar gedaan.


© Peter Beemsterboer/Studio Imago

Deze jongen heeft zich laten registreren of hij wel of niet donor wil zijn als hij sterft.

Details en informatie

  • Titel: Ik heb een nierziekte
  • Auteur(s): Lonneke Snijder
  • Nummer: IC292
  • Niveau: 4
  • Siso: J 605.15
123movies