Grotten

Diep onder de Limburgse straten bevindt zich een groot doolhof. Dit zijn mergelgrotten. En hoe leuk en avontuurlijk het ook klinkt, er liggen grote gevaren op de loer. 

Zo kan een grot zomaar instorten en is de kans groot om te verdwalen in de ontelbare gangen. En ben je eenmaal verdwaald, dan heb je geen bereik om te bellen. Als je geen lichtje bij je hebt, is het pikdonker. En dat is helemaal eng, want je fantasie kan met je op de loop gaan. Je kan dan dingen zien, horen en voelen die er niet zijn.

Een grot is een (natuurlijk gevormde) onderaardse ruimte. Grotten bestaan meestal uit gangen en ruimten. Het kunnen echte doolhoven zijn en ze kunnen gigantische afmetingen hebben. Grotten worden vaak gevormd door oplossing van kalksteen in water. De meeste kalksteengrotten zijn gevormd door een ondergrondse rivier.

De term grot wordt ook gebruikt voor de mergelgroeven in Zuid-Limburg. Maar de mergelgroeven zijn door de mens gemaakt.

Vaak komen in grotten ook druipstenen voor. De hangende vormen worden stalactieten genoemd, de op de bodem gevormde pegels heten stalagmieten.

Vleermuizen

Vroeger dachten de mensen dat er enge monsters en draken in grotten woonden. Dat komt omdat er botten van grote dieren in grotten zijn gevonden. Er leven wel vaak vleermuizen. 

Sommige mensen vinden vleermuizen eng omdat ze in griezelfilms voorkomen waarin de vampier verandert in een vleermuis. 

Het ongelooflijke verhaal van de Thaise grotjongens

Hoe gevaarlijk grotten zijn, bleek wel in 2018. Twaalf Thaise jongens en hun trainer van een voetbalteam gingen na hun training een grot bezoeken. Eenmaal in de grot worden ze waarschijnlijk verrast door het noodweer, waardoor het water in de grot snel steeg. Ze zijn steeds dieper de grot ingegaan om een veilige plek te vinden.

Hun zuurstof in de grot raakt op, ze moeten water drinken dat langs de muren naar omlaag druppelt en kruipen dicht bij elkaar om warm te blijven. De trainer leert ze hoe ze hun energie kunnen sparen door te mediteren. Pas na een zoektocht van meer dan een week worden de jongens gevonden. Reddingswerkers weten de groep na 17 dagen veilig en wel naar buiten te krijgen, door krappe gangetjes.

De redding van de ‘grotjongens’ kreeg wereldwijd aandacht. Netflix heeft er zelfs een miniserie over gemaakt.