Documentatiecentrum

Zo word je journalist

Het woord journalist komt van het Franse 'journal', dat dagblad of krant betekent. Journalisten werken dus voor een krant, maar ook voor radio of televisie. Een journalist is voortdurend op zoek naar nieuws.
Nieuws kan binnen komen via een persbericht. Dat is een bericht met informatie dat mensen naar een krant sturen. Of via een persconferentie. Een krant kan ook berichten kopen van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Vaak komen gebeurtenissen op hetzelfde moment in de krant of op tv. Voor een journalist is het altijd leuk om een primeur te hebben, dan ben je de eerste die het nieuws meldt.
Als journalist kun je schrijven over politiek, gezondheidszorg of ongelukken. Je kunt je ook specialiseren, bijvoorbeeld op het gebied van muziek, sport of onderwijs.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Een journalist kan niet altijd naar iedereen toegaan om vragen te stellen. Journalisten doen ook veel interviews per telefoon of mail.

Ben je nieuwsgierig?

Een journalist kan dus op verschillende manieren aan nieuws komen. Toch zal hij altijd zorgvuldig moeten uitzoeken of een verhaal klopt of niet. Bij een conflict (ruzie of oorlog) praat de journalist met alle betrokkenen: zo kan hij goed verslag doen.
In Nederland hebben we persvrijheid. Dat is niet overal zo. In Iran of Rusland bijvoorbeeld mogen journalisten niet kritisch over politiek of over de regering schrijven. Doen ze dat wel, dan kunnen ze worden opgepakt of vermoord.

Als je journalist wilt worden, ben je nieuwsgierig. Je houdt van lezen, want vaak moet je informatie zoeken in boeken of op internet. Ook door gesprekken met mensen krijg je informatie. Je moet goed kunnen luisteren en doorvragen. En als je voor een krant of tijdschrift gaat werken, moet je natuurlijk goed kunnen schrijven.
En dan moet je ook nog tegen stress kunnen, want vaak moet je een deadline halen.
Als je artikel is gepubliceerd, reageren mensen erop. Soms zijn ze het helemaal niet met je eens. Je moet dus ook tegen kritiek kunnen.


©  Corbis/HH, Amsterdam

Een journalist wil graag haantje-de-voorste zijn. Dat zit in hem.

Opleiding

Alles wat hierboven staat spreekt je aan en je weet zeker dat je journalist wilt worden? Dan kun je naar een opleiding voor journalistiek, bijvoorbeeld in Tilburg of Zwolle. In het eerste jaar leer je wat nieuws is. En je leert praktische dingen, zoals het houden van interviews. In het tweede jaar kies je een hoofdvak, bijvoorbeeld televisie. Ieder jaar loop je een tijd stage.
Als persfotograaf breng je nieuws in beeld. Je werkt bijvoorbeeld voor een krant of een tijdschrift. Je maakt foto's bij een reportage, interview of een samengestelde productie. Je maakt dus foto's over de meest uiteenlopende onderwerpen. En hou je wel van schrijven, maar niet van drukte en spannende dingen? Dan kun je schrijver worden. Bijvoorbeeld aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Daar leer je hoe je verhalen, gedichten of toneelstukken kunt schrijven.


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 377 Zo word je journalist.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je journalist
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: IC377
  • Niveau: 3
  • Siso: J 092.8
123movies