Documentatiecentrum

Brandweerman

Een brand is spannend. Vaak staan er mensen te kijken. Gelukkig zijn er ook mensen die een brand graag willen blussen.
Blussen is maar één taak van de brandweer. Een andere taak is helpen bij ernstige auto-ongelukken. Ook na een storm heeft de brandweer het druk. Bijvoorbeeld met het weghalen van omgewaaide bomen.
De brandweer geeft ook voorlichting over het voorkómen van brand. Misschien is er iemand bij jou op school komen kijken of er een goed vluchtplan is. Op die kaart staat hoe je in geval van nood zo snel mogelijk buiten kunt komen.


Er gaan steeds meer vrouwen bij de brandweer werken. Nu zijn het er bijna duizend.

De brandweer in Nederland

Een brandweerkorps hoort bij een gemeente. De burgemeester is de baas. Veel grote plaatsen hebben een beroepsbrandweerkorps. Dan is er dag en nacht een team in de kazerne aanwezig. Kleinere plaatsen hebben meestal een vrijwillige brandweer. Dan heb je een ander beroep, maar als de pieper afgaat, ga je zo snel mogelijk naar de brandweerkazerne. Sommige bedrijven hebben een eigen korps. Schiphol bijvoorbeeld. Het korps van deze luchthaven is speciaal getraind in het blussen van branden in vliegtuigen.
Bij een brandmelding vertrekt de brandweerwagen zo snel mogelijk uit de kazerne.
Zes brandweermensen gaan met de auto mee. De chauffeur en de bevelvoerder. Hij zorgt ervoor dat alles goed verloopt en overlegt met de rest. Dat doet hij met de twee mannen die zorgen voor de wateraanvoer: de waterploeg, en de twee mannen die blussen: de aanvalsploeg.

Na de brand zit het werk er nog niet op. De slangen worden uitgerold en opgehangen om te drogen. Alle spullen en materialen die zijn gebruikt, worden gecontroleerd en aangevuld. Ook praten de brandweermannen na een ernstige brand met elkaar, of soms met een psycholoog. Zo kunnen ze beter verwerken wat ze hebben meegemaakt.
Een beroepsbrandweerkorps oefent iedere dag. De brandweermensen leren dan niet alleen hoe ze het best kunnen blussen. Ze leren bijvoorbeeld ook hoe ze auto´s moeten openknippen. Soms worden er grote oefeningen gehouden samen met de politie en mensen van de ambulance.

Als je brandweerman wilt worden, moet je minstens achttien jaar zijn. Je moet een goede conditie hebben en minimaal 1,65 meter lang zijn. Technische kennis en inzicht zijn heel belangrijk. Als je het rijbewijs voor vrachtwagens hebt, is dat ook in je voordeel. De echte opleiding krijg je terwijl je werkt. Je gaat regelmatig naar school. Hoe meer opleidingen je volgt, hoe meer je mag doen. Je kunt ook een specialisatie doen, zoals duiker.

Als er iemand met een auto in het water is terechtgekomen, schiet de brandweer vaak te hulp. Hiervoor hebben sommige korpsen een duikteam.

Jeugdbrandweer

Wil je graag bij de brandweer en niet wachten tot je achttien bent? Dan kun je misschien bij de jeugdbrandweer. Je moet wel twaalf zijn om mee te mogen doen. Meestal ga je één keer in de week naar de kazerne. Je krijgt dan onder andere les over het blussen en je mag zelf oefenen. Regelmatig zijn er wedstrijden met andere jeugdkorpsen. Zo kun je leren in een team te werken.

Details en informatie

  • Titel: Brandweerman
  • Auteur(s): Lynette de Ruijter
  • Nummer: IC256
  • Niveau: 3
  • Siso: J 614.83
123movies