Waarom houden sommige dieren een winterslaap?

De aarde
Een slapende koala

Sommige wilde dieren slapen de hele winter door. Klinkt lekker toch? Maar hoe doen ze dat en waarom? Willem Wever heeft het antwoord!

Knus plekje

Als het weer koud en nat wordt, vliegen veel vogels naar het zuiden om te overwinteren. Sommige dieren kunnen niet vliegen, maar hebben toch een hekel aan het gure weer. Zij doen een winterslaap. Ze zoeken een knus plekje uit en slapen daar de hele winter door.

Een rode panda slaapt op een dikke tak

Energiebesparing

Tijdens de winterslaap is de ademhaling en de hartslag van het dier veel langzamer. Hierdoor verbruikt het dier veel minder energie en kan het dier heel lang zonder eten. Als het warmer wordt staat het dier weer op en begint het vol goede moed aan de lente.

Winterrust

Vooral beren staan er om bekend dat ze een winterslaap houden. Terwijl dat eigenlijk niet klopt! Want beren houden geen winterslaap maar een winterrust! Een beer wordt soms tijdens zijn winterrust wakker. Hij komt dan even tevoorschijn uit zijn schuilplaats. Dieren die een echte winterslaap houden slapen aan één stuk door totdat het voorjaar komt.

Niet in Nederland

Hamsters en muizen houden wel een echte winterslaap, maar dit doen ze alleen als ze in echt koude streken leven. In Nederland is het niet koud genoeg en hoeven ze dus geen winterslaap te houden.