Hoe maakt een inktvis zijn inkt?

Dieren en planten
Twee inktvissen die zwemmen

Als een inktvis zich bedreigd voelt, gebruikt hij zijn inkt als een soort rookgordijn om te ontsnappen. Hoe maakt een inktvis zijn inkt eigenlijk?

Inktzak

De inktvis heeft in zijn lijf een speciale inktzak waarin inkt wordt gemaakt. De inktzak bestaat uit twee delen: het kliergedeelte en het reservoir. In het kliergedeelte wordt de donkere kleurstof melanine geproduceerd. In het reservoir wordt de inkt gevormd doordat de melanine daar gemengd wordt met slijm.

Verdediging 

Inktvissen gebruiken hun inkt om te ontsnappen aan roofvissen, dolfijnen en andere vijanden. Wanneer inktvissen worden aangevallen, stoten ze een grote donkere wolk van inkt uit en gaan ze er snel vandoor. De belager die de inktvis bedreigde kan dan niets meer zien.

Geurloos

Het inktgordijn zorgt er niet alleen voor dat een aanvaller niets meer ziet er zit ook een stofje in de inkt wat het reukvermogen uitschakelt. Naast het gebruik van inkt en het pijlsnel achteruit zwemmen, hebben inktvissen nog een derde manier om zich tegen vijanden te beschermen: camouflage. Ze kunnen de kleur van de omgeving aannemen. Vooral de zeekat is daar bekend om. Deze inktvis wordt ook wel de ‘kameleon van de zee’ genoemd.