Documentatiecentrum

Het Zuiderzeemuseum

In Enkhuizen staat het Zuiderzeemuseum. Het museum gaat over de tijd tot 1932, toen het IJsselmeer nog een zee was: de Zuiderzee. Langs de kust waren dorpjes en de inwoners leefden van de visserij. Het was niet zo veilig om in die dorpjes te wonen. Er waren vaak overstromingen. Daarom besloot de regering om de zee af te sluiten met een lange dijk: de Afsluitdijk. Het bouwen daarvan duurde van 1920 tot en met 1932. Toen de dijk klaar was, was de Zuiderzee geen zee meer. In plaats daarvan was het IJsselmeer gekomen. Veel stukken daarvan werden droog gemaakt. Zo ontstonden Flevoland en de Noordoostpolder. Nog veel later, in 1967, kwam er een dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Het deel ten zuidwesten van die dijk heet nu Markermeer.
 

© UVA Kaartenmakers, Castricum

Waar vroeger de Zuiderzee was, is nu het IJsselmeer en het Markermeer en Flevoland en de Noordoostpolder.

Hoe het museum ontstond

In 1948 werd het Zuiderzeemuseum geopend. Het is bedoeld om mensen te laten zien hoe het leven was in de tijd van de Zuiderzee. Er is een binnenmuseum, maar ook een buitenmuseum. Er staan echte huizen en gebouwen uit de tijd van voor de Afsluitdijk. Die huizen zijn vaak in z’n geheel verplaatst. Nu zijn er dus echte buurten in het museum: een kerkbuurt en een vissersdorp en een oude vissershaven en grachten. Er zijn ook veel werkplaatsen waar ambachtslieden aan het werk zijn. Het zijn medewerkers van het museum die op die manier beroepen van vroeger laten zien. Er is bijvoorbeeld een touwslagerij. Daar werd touw gemaakt voor de zeilschepen en voor visnetten. 
Er zijn ook winkels. Ze staan langs de gracht. De gevels aan de voorkant van de winkels zijn mooi en oud. Binnen is het er net als honderd jaar geleden. Er is bijvoorbeeld een slagerij, een banketbakkerij en een apotheek. Op nummer 22 is het ‘verkleedhuis’. Je kunt er klederdracht aantrekken, kleding van vroeger waaraan mensen precies konden zien uit welk dorp je kwam.

Zelf doen!

Je kunt veel zien in het Zuiderzeemuseum. Maar je kunt er ook heel veel doen! Maak in de touwslagerij je eigen springtouw of brei er een stukje visnet. Je kunt ook leren hoe je scheepsknopen moet leggen. Of hoe je met een boenbord de was stralend wit kunt krijgen. Er is ook een atelier waar kinderen kunnen knutselen. Je kunt er bijvoorbeeld een klompje beschilderen. Of een bootje maken van een klomp, compleet met een echt zeiltje erop. De kinderen uit de vissersdorpen uit de Zuiderzee-tijd konden dat heel erg goed. Voor kinderen van nu is dat best lastig. Gelukkig helpen medewerkers van het museum je erbij. 
Op een speciaal plein kun je buiten spelen met het speelgoed van vroeger. Je kunt er tollen, kegelen, ringwerpen en op een vliegende hollander rijden. Dat is een houten kar zonder trappers. De kar komt vooruit door een stang heen en weer te bewegen. Je stuurt de kar met je voeten. Best moeilijk in het begin, maar na een tijdje weet je niet beter en kun je er keihard mee rijden!


© Erik & Petra Hesmerg/Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

In klederdracht op een vliegende hollander rijden: in het Zuiderzeemuseum kan dat.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 19 Het Zuiderzeemuseum.

Details en informatie

  • Titel: Het Zuiderzeemuseum
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 19
  • Niveau: 1
  • Siso: J 908.2
123movies