Kan een steen smelten?

De aarde

Stenen zijn mega hard, maar zouden ze ook kunnen smelten? Willem Wever zoekt het uit.

Wat is een steen?

Stenen zijn eigenlijk al een keer gesmolten en daarna weer hard geworden. De aardkorst bestaat uit steen. Binnen in de aarde is het enorm heet (meer dan 2500 graden Celcius!). Stenen smelten binnen in de aarde en kunnen door een spleet in de aardkorst naar buiten komen. En wanneer de steen op aarde ligt, koelt hij af en heet het ook wel ' stollingsgesteente'.

Vulkaanuitbarsting 

Het gebeurt het nog steeds dat gesteente uit de aarde naar buiten komt, met een vulkaanuitbarsting bijvoorbeeld.

Lees ook: Hoe werkt een vulkaan?

Heelal

Het midden van de aarde is dus vloeibaar, gemaakt van gesmolten steen. Toch smelt de aarde niet. Dit komt door het heelal. Het is daar zo verschrikkelijk koud dat de bovenste laag van de aarde hard is geworden.

Water

Net als water dat bevriest als het koud is. Water wordt alleen al bij 1 graad boven nul vloeibaar, steen pas bij 1200 graden! We hoeven dus niet bang te zijn dat de aarde smelt!

Andere vorm

Dat stenen van vorm veranderen komt niet doordat ze smelten, maar doordat ze slijten. Met een moeilijk woord noemen ze dit erosie. Een steen die bijvoorbeeld op de bodem van een rivier ligt, kan afslijten door het water wat er hard langs stroomt en door het zand en andere stenen die over de steen schuren.

 

Dit is ook leuk om te lezen: 

Kunnen stenen groeien?
Hoe worden bakstenen gemaakt?