Udio: Wat is het en hoe werkt het?

Online vind je steeds meer sites waar je met AI allerlei creaties kunt maken. Met de app Udio kun je zelf muziek maken en daar is niet iedereen blij mee.

Kind met laptop en koptelefoon
© Getty Images

Wat is Udio?

Udio is een online programma waarmee je zelf muziek kunt maken. Je kunt er instrumentale muziek mee produceren maar ook liedjes met tekst. Daarvoor kun je een tekst invoeren of alleen een onderwerp geven waarbij Udio zelf een tekst bedenkt. Daarnaast kun je nog kiezen in welk muziekgenre je liedje wordt gemaakt, zoals pop of jazz. Je vindt de site hier.

Hier zie je wat je met Udio kunt maken. De tekst gaat verder onder het filmpje.

Hoe werkt Udio?

Udio werkt met kunstmatige intelligentie. Dat wordt vaak AI genoemd, de afkorting voor de Engelse term artificial intelligence. Dat is een machine of computer die zelf nadenkt. Door heel veel informatie van het internet te halen, kan de machine zelf creaties maken. Dat werkt hetzelfde als ChatGPT waarmee je teksten kunt maken.

Waarom maken muzikanten zich zorgen?

Om de machine van Udio, en andere AI-apps, te trainen wordt heel veel informatie gebruikt. Zoals melodieën, muziekstijlen maar ook stemmen van echte artiesten. Grote artiesten zoals Billie Eilish zijn tegen het gebruiken van muziek van artiesten voor AI-apps. Zij vinden dat ze daar eerst toestemming voor zouden moeten geven. Ook zijn muzikanten bang dat er uiteindelijk minder werk voor hen zal zijn. Omdat er door zulke apps makkelijker muziek voor onder andere reclame en films kan worden gemaakt met AI.

Wat gaat Udio daar aan doen?

Het platform laat weten dat ze liedjes zullen verwijderen waar ze geen rechten voor hebben. Ze bieden artiesten ook aan om samen te werken. Ze kunnen geld krijgen in ruil voor dat hun muziek mag worden gebruikt door het AI-platform.

Lees meer over AI: