Milieuactiviste Kehkashan (16) wint Kindervredesprijs

Kehkashan Basu (16) uit de Verenigde Arabische Emiraten zet zich al jaren in voor het milieu. Ze plant bijvoorbeeld bomen, recyclet blikjes en geeft les. Vrijdag kreeg ze de Internationale Kindervredesprijs 2016 in Den Haag. ‘We willen niet op een kale, droge planeet wonen.’ 

Door Redactie
Milieuactiviste Kehkashan (16) wint Kindervredesprijs

‘Mijn ouders leerden me dat ik geen elektriciteit en voedsel moest verspillen’, vertelt Kehkashan. Op haar achtste wilde ze zelf iets doen voor het milieu. En dus plantte ze een boom. Want bomen halen schadelijke stoffen uit de lucht en geven ons zuurstof. ‘Daarna was er geen weg terug’, vertelt ze. 

Afval vragen‘Ik vroeg de restaurants uit mijn buurt of ze hun afval aan mij wilden geven, zodat ik het naar het recyclestation kon brengen. En ik vroeg schoonheidssalons of ze producten wilden gebruiken zonder gif erin.’ Ze las veel over de natuur en legde andere kinderen uit wat ze konden doen voor de natuur. Stranden schoonmaken bijvoorbeeld!

FlashmobSteeds vaker mocht Kehkashan spreken op belangrijke bijeenkomsten over duurzaamheid, ook in andere landen. Inmiddels heeft ze haar eigen organisatie: Green Hope, waarmee ze les geeft aan kinderen en leuke dingen met ze doet, zoals jurken maken van afval, kunstworkshops en flashmobs.PrijsVrijdag kreeg Kehkashan de Internationale Kindervredesprijs. Dat is een prijs voor kinderen die zich inzetten voor andere mensen, of de aarde dus. Naast Kehkashan waren Divina uit Kameroen (12) en Muzoon uit Syrië (18) genomineerd. Divana zet zich in voor vrede in haar land en Muzoon helpt vluchtelingen.