Joost Klein met nummer 'Europapa' naar het Eurovisie Songfestival, wie is hij?

Joost Klein heeft bekendgemaakt dat hij naar het Eurovisie Songfestival gaat met het liedje Europapa. Het nummer is vanaf vanmiddag te beluisteren. Lees alles over deze artiest in zeven weetjes.

Door Judie Jaspers
Joost Klein. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst
© Brunopress

1. Grootste hit: Friesenjung

Misschien ken je Joost van zijn liedje Friesenjung. In dat nummer zingt hij over Friesland, waar hij opgroeide. Het Duitstalige liedje is ruim 101 miljoen keer gestreamd op Spotify. Ook scoorde Joost er een nummer-1-hit mee in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Andere populaire liedjes van Joost Klein zijn Droom Groot en Wachtmuziek.

Onder de clip vind je meer weetjes.

2. Geen onbezorgde jeugd

Joost Klein heeft geen onbezorgde jeugd gehad. Toen hij twaalf was, overleed zijn vader aan de gevolgen van kanker. Zijn moeder overleed kort daarna aan een hartstilstand.

3. Eerst Youtuber

Joost Klein begon zijn carrière niet als zanger, maar als Youtuber. Op zijn kanaal EenhoornJoost postte hij vaak een tikje absurde filmpjes. Maar ook maakte hij een film over zijn jeugd in Friesland en hoe het was om op jonge leeftijd zijn ouders te verliezen.

4. Songfestival is zijn grote droom

Joost droomt er al van kinds af aan van om een keer op het Eurovisie Songfestival te staan. ‘Dit is oprecht een van mijn goals van jongs af aan. In mijn hart, nieren en dna zit Eurovisie. Ik maak Songfestivalmuziek, dat is geen grap!’, zei hij daar al eerder over

5. Joost en Donnie

Joost heeft meerdere keren samengewerkt met rapper Donnie. Ze maakten samen het nummer René Froger én brachten samen het album M van Marketing uit.

6. Petitie tienduizenden keren ondertekend

3FM-dj’s Jamie en Olivier zijn groot fan van Joost Klein. Zij startten een heuse petitie om Joost richting het Songfestival te krijgen. Die werd door tienduizenden mensen ondertekend.

7. Finale in Zweden

Het Eurovisie Songfestival is op 11 mei 2024 in Zweden. Voordat Joost daar mag optreden, moet hij zich daar eerst voor weten te plaatsen tijdens een van de halve finales. Volgens Joost zelf wordt het 'één groot feest'.

Bekijk in deze video hoe Joost zelf reageerde op het grote nieuws: