Documentatiecentrum

Zo word je hovenier

Hanneke van Vuure tuinierde als kind al graag. Ze werkte vanaf haar 13e in kassen, en nu is ze hovenier. Ze ontwerpt tuinen en legt ze aan. Ze doet ook het onderhoud, dus het werk om de tuin netjes te houden. Veel hoveniers ontwerpen niet. Ze gebruiken een ontwerp van een tuinontwerper, en leggen volgens dat plan een tuin aan. Hanneke ontwerpt wel, want ze vindt de afwisseling leuk. Ze heeft een eenmansbedrijf, dus ze doet ook haar eigen administratie. En ze houdt zelf haar gereedschap schoon en scherp. Voor het grondwerk huurt ze iemand met een graafmachine in.

Een tuinontwerp wordt meestal eerst geschetst en later uitgewerkt in de computer.

Lekker buiten

Wie hovenier wil worden, moet een echt buitenmens zijn. Ook moet je van aanpakken weten. Het is soms zwaar werk, als je met stenen moet slepen terwijl het regent. Maar het is vooral ook leuk, omdat je mooie dingen maakt. Je moet belangstelling hebben voor de natuur. Plantenkennis is heel belangrijk voor een hovenier. Je moet veel weten over alles wat groeit en bloeit. Van bloembollen tot struiken en bomen. Je moet ook met mensen om kunnen gaan! Een hovenier werkt vaak bij het huis of het bedrijf van zijn klant. Je moet je dus aan kunnen passen, ook als mensen soms lastig zijn.


Hoveniers hebben groene vingers. Dat noemen ze zo als iemand veel weet van planten en bloemen.

Om hovenier te worden, kun je na de basisschool het beste naar het vmbo gaan. Er zijn groene vmbo-scholen waar je al meteen vakken krijgt die je later goed kunt gebruiken. Plant- en dierverzorging bijvoorbeeld en bloemschikken. Naast deze praktijkvakken krijg je ook algemene vakken zoals Nederland en Engels. Naast de lessen op school ga je ook stage lopen. Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf of een bloemenwinkel. Zo leer je allerlei onderdelen van bedrijven kennen. Je ontdekt wat je leuk vindt, en of het beroep iets voor je is.

Als je na het vmbo doorleert op het mbo, kun je hovenier worden. Je kunt dan je eigen bedrijf beginnen, zoals Hanneke van Vuure. Je kunt ook bij een groot hoveniersbedrijf gaan werken. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kun je als groenmedewerker bij een attractiepark of gemeente gaan werken. Of je kunt op een natuurterrein gaan werken als beheerder. Werk je liever binnen dan buiten, dan kun je bloembinder worden. Je maakt dan boeketten voor winkels, of op bestelling. Ook bij een tuincentrum of kwekerij werk je voornamelijk binnen, in de kassen. Wil je boomspecialist worden, dan werk je natuurlijk wel buiten. Veel gemeenten en natuurorganisaties hebben tegenwoordig zo'n boomspecialist nodig.

Details en informatie

  • Titel: Zo word je hovenier
  • Auteur(s): Petra Cremers
  • Nummer: IC241
  • Niveau: 3
  • Siso: J 638.4
123movies