Documentatiecentrum

Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam
Dat is mooier dan Parijs.

Dit zijn de eerste regels van een heel bekend liedje over de grootste stad van Nederland. De maker van dit lied hield veel van Amsterdam. Dat hoor je zo. Als je in Amsterdam woont, houd jij er misschien net zo veel van. Of ben je er nog nooit geweest?
Er gaan elk jaar veel kinderen op schoolreisje naar deze stad. Er is dan ook heel veel te zien. De beroemdste dierentuin van Nederland bijvoorbeeld. Artis heet die. Je kunt door de grachten varen met een rondvaartboot of musea bekijken. En je kunt het paleis van de koningin bezichtigen.

De Magere Brug in Amsterdam is gebouwd in 1840. Het is een houten wipbrug met een gietijzeren balustrade. Omdat Amsterdam erg trots is op deze brug, wordt hij 's avonds verlicht.

Een rare hoofdstad

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. De belangrijkste stad dus. Maar het is wel een rare hoofdstad. In alle andere hoofdsteden van de wereld staan de gebouwen van de regering. In Nederland niet. De Nederlandse regering vergadert in Den Haag. Die situatie is in de geschiedenis zo ontstaan. Mensen in het buitenland snappen daar niets van.
Amsterdam is de hoofdstad omdat daar altijd de koningen en koninginnen worden gekroond. Daarom staat er in Amsterdam ook een paleis. Koningin Beatrix slaapt er wel eens als ze in Amsterdam moet zijn, maar ze woont er niet. Haar moeder en grootmoeder, die vroeger de koningin waren, woonden er ook niet. Eigenlijk staat het paleis al tweehonderd jaar leeg.
Het paleis staat op de Dam. Dat is het bekendste plein van Amsterdam. De Dam is een heel oud stukje stad. Eigenlijk is Amsterdam daar ontstaan. Meer dan achthonderd jaar geleden gooiden de mensen op die plek een grote hoop zand in het riviertje de Amstel. Zo ontstond een dam in de rivier. Een Dam in de Amstel. Nu begrijp je waar de hoofdstad haar naam vandaan heeft.

Op de Dam in Amsterdam staat het Koninklijk Paleis en het monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De huizen in de binnenstad van Amsterdam hebben bijna allemaal drie of meer verdiepingen. De mensen wonen er boven elkaar. Allemaal naast elkaar, zoals in heel veel andere Nederlandse plaatsen, kan niet. Daar is geen ruimte voor. Als je boven woont, heb je natuurlijk geen tuin. Maar er zijn wel balkons. Zo kun je toch nog buiten zitten als het mooi weer is.
Als de Amsterdammers echt buiten van het mooie weer willen genieten, gaan ze naar een park. Daar zijn er een aantal van. Het bekendste en oudste is het Vondelpark. Dat park is heel groot. Je kunt er wandelen, fietsen en in het gras liggen. En er is een theater in de open lucht. Daar zijn vaak kindervoorstellingen.

Het Vondelpark is een groot park midden in Amsterdam.

Er zijn ook Amsterdammers die niet in een huis wonen, maar op een boot. Een woonboot. Het woord boot klopt niet helemaal. Met de meeste woonboten kun je niet varen. Het zijn eigenlijk drijvende huizen. Daar zijn er heel veel van in Amsterdam. Zo veel dat er zelfs geen nieuwe meer bij mogen. Anders wordt het te vol in de grachten.

Details en informatie

  • Titel: Amsterdam
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: JC006
  • Niveau: 2
  • Siso: J 996
123movies