Bevriest het ijs van boven of van onder?

Wetenschap & Techniek

Water bevriest van boven naar onder. Eerst ontstaat er een laagje ijs op het water, waarna er aan de onderkant langzaam maar zeker meer water aan het ijs vastvriest. Hierdoor lijkt ijs snel al stevig omdat er geen plassen meer op liggen, terwijl het eigenlijk nog heel dun is.

Water is een heel aparte stof. Het stolt onder de nul graden en wordt dan ijs. De meeste stoffen op aarde krimpen als ze kouder worden, terwijl water juist uitzet. Hierdoor is ijs lichter dan water en blijft het drijven. Dit zie je bijvoorbeeld als je ijsklontjes in een glas drinken doet.

Wist je dat warm water sneller afkoelt en zelfs eerder in ijs verandert dan koud water? Waarom precies wordt nog onderzocht, maar wetenschappers noemen dit het Mpemba Effect. Vernoemd naar de Tanzaniaanse scholier die het in 1963 herontdekte. Lange tijd werd Mpemba niet geloofd, en nog steeds wordt getwijfeld of het Mpemba effect wel echt bestaat.

Lees ook:
Waarom natuurijs verschillende kleuren kan hebben.

Waarom natuurijs kraakt, zelfs als er niemand op staat.