Documentatiecentrum

Surfen

Als er aan zee een lekker windje staat, zie je veel water-sporters. Surfers scheren op planken over het water. Windsurfers gebruiken een plank met een zeil. Ze komen vooruit door de wind. Golfsurfers gebruiken een plank zonder zeil. Ze laten zich met hun plank meevoeren op de golven. Windsurfen is ontstaan uit golfsurfen. De golfsurfers wilden ook kunnen surfen als er geen golven waren. Ze probeerden door de wind vooruit te komen. Windsurfen is eigenlijk een beetje afgekeken van een zeilboot. Door een zeil op een plank te maken, lukte het.












Op een cursus leer je hoe je de wind kunt gebruiken. En je leert alle woorden die bij surfen worden gebruikt.

Hard of trucs

Sommige windsurfers vinden het leuk om heel hard te gaan. Alleen rechtdoor, of juist om obstakels heen. Bijvoorbeeld rakelings langs boeien die in het water zijn gelegd. Andere surfers willen liever trucs doen. Zoals een frontloop. Dat is een soort koprol in de lucht. Om te leren surfen kun je op een cursus gaan. Er zijn al cursussen voor kinderen vanaf zes jaar. Je kunt ook naar een zomerkamp. Je leert stap voor stap hoe je het zeil omhoog moet halen. En hoe je je evenwicht houdt op die plank. En hoe je de wind gebruikt. Kinderen beginnen op een lange, brede plank. Die slaat niet zo snel om. De giek is dunner. Aan die stang moet je je namelijk goed vast kunnen houden.













Er zijn vaak surf-wedstrijden. Het gaat dan om snelheid of om de stunts.

Kapitein Cook ontdekte in 1778 het eiland Hawaï. Hij zag er mensen surfen op dikke planken in de vorm van een sigaar. Waarschijnlijk werd er rond de eilanden in de Grote Oceaan al duizenden jaren gesurft. Van daaruit verspreidde het surfen zich naar Australië en de Verenigde Staten van Amerika. Vooral aan de westkust, in Californië werd surfen een populaire sport. Nu kun je overal in de wereld surfen. Maar op sommige plaatsen zijn de golven extra goed. Zoals bij Klitmoller in Denemarken. Dat oude vissersdorp wordt het Hawaï van de Noordzee genoemd. Daar zijn elk jaar veel surfwedstrijden.

Surfen is spannend, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als het te hard waait bijvoorbeeld. En de zee is altijd in beweging. Die stroming kan sterk zijn, maar ook plotseling van richting veranderen. Om hun lichaam te beschermen, dragen surfers een wetsuit. Zo'n pak is van rubber. Het houdt de surfer warm, en beschermt tegen zonnebrand en verwondingen. Een surfer draagt ook speciale schoenen. Die beschermen de voeten en geven grip. Zo glijd je minder snel uit. Het is heel belangrijk om uit de buurt van schepen en veerponten te blijven. Ook moet je rekening houden met zwemmers.

Details en informatie

  • Titel: Surfen
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC248
  • Niveau: 1
  • Siso: J 617.86
123movies