Wetenschappers: 'Dieren zijn geen gevoelloze robotjes'

Dat dieren wel houden van een lolletje en pijn kunnen voelen, weten we wel. Maar ze zijn zich daar ook erg bewust van, wil een groep van veertig Amerikaanse wetenschappers nog maar eens duidelijk maken. Zij deden daar de afgelopen jaren veel onderzoek naar.

Hond aan het spelen
© Pixabay

Lang werd gedacht dat alleen apen bewustzijn hebben. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld weten hoe ze zelf lol moeten maken en welke dingen hen pijn gaan doen. Maar de groep dierwetenschappers, hersenwetenschappers en filosofen wil duidelijk maken dat andere dieren dat ook weten en aanvoelen. Ook dolfijnen, olifanten, vogels, vissen, kreeften octopussen en zelfs bijen hebben bijvoorbeeld een bewustzijn, schrijven zij in de uitleg.

Pijn en plezier

Dieren doen dus niet alleen dingen volgens hun instict, maar ze doen ook dingen bewust. De onderzoekers noemen een hond als voorbeeld: geef dat dier een bal en hij gaat ermee spelen, ook als hij geen beloning krijgt. Ook hommels rollen volgens de onderzoekers graag met balletjes, gewoon om ermee te spelen. Dat laat zien dat ze daarvan genieten. Een ander voorbeeld: octopussen die een pijnlijk prikje hebben gekregen, bleken die plek van het prikje later te vermijden. Dat laat zien dat ze goed weten wat de pijn heeft veroorzaakt.

Geen gevoelloze robotjes

Onderzoekers vinden het belangrijk om goed te weten hoe dieren denken en voelen. Ze geven deze informatie nu, omdat ze hopen dat mensen dieren daardoor beter gaan behandelen. Dieren zijn volgens hen namelijk geen gevoelloze robotjes.