Wat is gebarentaal?

Zaterdag is het de Internationale Dag van de Gebarentaal, op die dag wordt stilgestaan bij hoe belangrijk die taal is. Jaren geleden was het nog verboden maar sinds een aantal jaar een erkende taal. Hoe zit dat precies?

Foto: Sabine Joosten

Gebarentaal wordt gebruikt door mensen die doof of slechthorend zijn. Het is een taal die je niet kunt horen maar kunt zien. Het bestaat uit oogbewegingen, gezichtsbewegingen en gebaren. 

Honderd talen

Er is niet één gebarentaal voor iedereen op de wereld, maar er bestaan verschillende gebarentalen. Wereldwijd zijn dat er meer dan honderd. Binnen een land ontstaan er vaak ook nog meerdere dialecten. In Nederland is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) sinds 2021 een officiële taal.

Gebarentolk

Doordat de NGT nu een officiële taal is, doet de overheid zijn best om rekening te houden met de taal. Je mag nu bijvoorbeeld in de rechtszaal gebruikmaken van de Nederlandse Gebarentaal. Bij belangrijke mededelingen en tijdens een crisis zorgt de overheid ervoor dat er een gebarentolk is. Zoals de bekende tolk Irma Sluis deed tijdens persconferenties in coronatijd. 

Vroeger verboden

Nu mag je die taal dus gebruiken, maar jaren geleden was het nog verboden. In 1880 werd tijdens een bijeenkomst in Milaan besloten dat kinderen alleen nog maar les mochten krijgen in gesproken taal. Ze dachten namelijk dat gebaren maken niet goed zou zijn voor de ontwikkeling van kinderen.