Documentatiecentrum

De tulp

In het voorjaar staan de tulpenvelden in bloei. Je ziet dan velden vol verschillende kleuren. Veel mensen komen hiernaar kijken. Maar voor de telers zijn de bloemen niet belangrijk. Het gaat hen om de bollen. Hoe dikker de tulpenbol is, hoe meer geld hij opbrengt. Daarom worden bloeiende tulpen gekopt. De teler snijdt de bloem van de steel. Dat doet hij omdat een bloem veel voedsel gebruikt. En dat voedsel is nou juist nodig voor de bol. Hoe meer voedsel de bol krijgt, hoe groter hij wordt. De grote bollen worden verkocht aan tuincentra of andere telers. Die telen er tulpen van die verkocht worden als snijbloemen. Van die snijbloemen wordt de bol juist weer weggegooid.












Zonder bloem kan de bol lekker groot worden.

Toerisme

Nederland is beroemd om zo'n tulpen. Elk jaar komen er veel mensen uit het buitenland om naar de bloeiende tulpenvelden te kijken. Vaak nemen ze een souvenir mee terug naar huis. Zo hebben ze nog een herinnering aan de vakantie. Tulpenbollen zijn souvenirs, maar ook lepeltjes, speldjes en andere dingen met een afbeelding van een tulp erop. Veel toeristen gaan naar de Keukenhof. Dat is de grootste tuin van Nederland. Er passen wel 64 voetbalvelden in! In het voorjaar bloeien er veel verschillende soorten tulpen. Maar er zijn ook andere bloeiende voorjaarsbloemen te zien.



 





De Keukenhof ligt in de provincie Zuid-Holland, vlak bij het dorp Lisse.

Soms wil een kweker een nieuwe tulp. Bijvoorbeeld één met een korte steel die laat in het voorjaar bloeit. Hij kruist dan een tulp met een korte steel met een tulp die laat bloeit. De kweker brengt het stuifmeel van de ene tulp bij de stamper van de andere tulp. Hij gebruikt het gekruiste zaad om een nieuwe bol te kweken. Het duurt ongeveer vijf jaar voordat de bol gaat bloeien. Dan kan de kweker pas zien of het is gelukt. Als het goed is, heeft hij dan een tulp met een korte steel die laat in het voorjaar bloeit. Die nieuwe tulp mag hij een naam geven. Tulpen krijgen vaak namen van bekende mensen. Bijvoorbeeld Amalia, genoemd naar de dochter van kroonprins Willem-Alexander.

De tulp is een uitheemse bloem. Hij werd ooit vanuit Turkije mee naar Nederland genomen. In Zuid-Azië groeiden wilde tulpen. De Turkse sultans vonden die zo mooi, dat ze ze meenamen om in de tuinen van hun paleizen te zetten. Een Vlaamse edelman kreeg een paar bloembollen van sultan Soeleiman. Hij vond dat de bloem op de tulband van de sultan leek. Hij noemde de bloem daarom Tulipa. Later werd dat in het Nederlands 'tulp". Tulpen waren in de middeleeuwen heel zeldzaam en geliefd. Daardoor waren ze verschrikkelijk duur. Sommige mensen verkochten al hun spullen, of zelfs hun huis, om een tulpenbol te kunnen betalen. Later gingen Nederlandse boeren tulpen kweken. Omdat er toen heel veel tulpen waren, ging de prijs omlaag.

Details en informatie

  • Titel: De tulp
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC170
  • Niveau: 1
  • Siso: J 909
123movies