Warmte stijgt naar boven maar waarom is het dan boven in de bergen zo koud?

De aarde
luchtcirculatie

Opwarming
De aarde wordt opgewarmd door bovengrondse en ondergrondse warmte. Ondergrondse warmte, zoals bijvoorbeeld van geisers en vulkanen, verwarmen de aarde maar een heel klein beetje. De meeste warmte komt namelijk van de zon. Het is er wel 15 miljoen graden Celsius!

Aarde
Al die warmte straalt vanaf de plek waar zon aan de hemel staat, helemaal naar beneden, tot bij ons op aarde. Daar worden dan de oceanen en de grond verwarmd. De hitte die daar vanaf komt stijgt dan weer langzaam omhoog, waardoor de lucht warmer wordt. Je kunt het je een beetje voorstellen als het beklimmen van een trap: de verschillende luchtlagen zijn de treden en iedere keer als je een treetje hoger komt, wordt er weer en luchtlaagje verwarmd.

Dampkring
Maar bij ieder nieuw luchtlaagje, is er minder warmte over. Dat betekent dus dat, hoe hoger je komt, hoe minder warm de lucht wordt. Uiteindelijk is de warme lucht van de aarde en de zee dus op en wordt het juist alleen maar kouder. Dat klinkt misschien onlogisch, omdat je steeds dichter bij de zon komt als je hoger gaat, maar de zon is veel te ver weg om de lucht in onze dampkring direct te verwarmen: wel 93 miljoen kilometer!