Terug Terug naar overzicht

Hoe delen we kleine deeltjes in?

iStockphoto / Gettyimages, Londen

Alle materialen bestaan uit kleine deeltjes die we atomen noemen. Op aarde zijn er ruim 100 van. Mensen willen dingen graag logisch indelen, zo ook de atomen. Chemici waren ervan overtuigd dat je een logische indeling van de bestaande atomen kon maken door ze op volgorde van gewicht te zetten en ook in groepjes van vergelijkbare eigenschappen. Dat was zo’n ingewikkelde puzzel. Het lukte maar niet.

Mendelejev
Dmitri Mendelejev, een Russische scheikundige loste het probleem op. Hij bedacht zich namelijk dat nog niet alle atomen bekend waren. Hij maakte een tabel, maar liet daarin ruimte open voor atomen die nog ontdekt moesten worden. Hij voorspelde voor die atomen, hoe zwaar ze moesten zijn en hoe ze zich zouden gedragen in een chemische reactie. Later bleek dat hij gelijk had. De tabel kon verder worden ingevuld met elementen die in Mendelejevs tijd nog niet bekend waren.

Periodiek systeem
Mendelejev rangschikte in 1869 de atoomsoorten tot het Periodiek Systeem der Elementen. Tot op de dag van vandaag, maar waarschijnlijk ook in de toekomst, wordt dit gebruikt door elke chemicus.