Waarom is oranjekoek roze en hoe wordt het gemaakt ?

Eten en drinken
oranjekoek

Oranjekoek heet oranjekoek omdat er bovenop de koek oranje sinaasappelsnippers zijn aangebracht.De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering. Bovenop deze crèmeversiering zijn als laatste de gekarameliseerde vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht.

Als je oranjekoek wilt maken heb je onderstaande ingrediënten nodig:

Voor het deeg:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 gram witte basterdsuiker
- 30 gram boter
- 1 ei
- ½ tot 1 deciliter water
- 2 theelepels anijszaad
- 1 theelepel nootmuskaat
- geraspte sinaasappelschil
- beetje zout
 
Voor de amandelspijs:
- 150 gram amandelen
- 150 gram suiker
- 1 ei
- ½ citroen
 
Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 1 eetlepel rodebessensap
 
Voor de garnering:
- suikerbloemetjes
- chocolaatjes
- slagroom

Bereiding:
Doe de geraspte schil van de sinaasappel, een snufje zout, een paar anijszaadjes en een beetje nootmuskaat in een kom. Daarbij de het ei, meel, basterdsuiker, beetje water en de boter. Kneed dit alles goed door elkaar en verdeel het in tweeën.
Rol de beide lappen deeg uit tot ronde of vierkante lappen.
Maal de amandelen zeer fijn en meng ze met de suiker, ei en citroensap. (Amandelspijs is nog lekkerder wanneer dit een paar dagen van tevoren wordt klaargemaakt).
Verdeel de spijs over een deeglap en leg de andere er bovenop. De zijkanten aandrukken.
Op een goed ingevet bakblik leggen en in ongeveer 30 minuten bakken. Oven op 160 graden en bakblik in het midden van de oven.
Ondertussen de glazuur maken. De poedersuiker zeven en mengen met bessensap. Flink roeren, mag niet te dun zijn. De koek een beetje laten afkoelen en dan bestijken met de glazuur. (Nat mes gebruiken)
Daarna garneren met toefjes slagroom, suikerbloemetjes en chocolaatjes.

Smakelijk eten!