Documentatiecentrum

Het kinderboek

Een fijn leesboek sla je met een zucht dicht. Jammer dat het uit is! Als je leest, ben je even in een andere wereld. Niet echt natuurlijk, maar het voelt wel zo. Leesboeken kun je onderverdelen in soorten of genres (zeg: zjanrus). Dat is handig, want per jaar verschijnen er ongeveer 1500 nieuwe kinderboeken. Dat zijn tien boekenkasten vol. Een leesboek is fictie (zeg: fiksie). Dat betekent dat het verhaal verzonnen is. Het is niet echt gebeurd. Een boek met informatie over een onderwerp is non-fictie. Je kunt zo'n boek gebruiken om iets van te leren.

Lezen kan altijd en overal.

Een boek schrijven

Een boek begint altijd met een idee voor een verhaal of onderwerp. Met dat idee gaat de schrijver aan de slag. Een boek schrijven is niet gemakkelijk. Je moet er talent voor hebben. En veel geduld. Want tussen het moment dat een schrijver begint te schrijven en het moment dat het boek in de boekwinkel ligt, zit vaak meer dan een jaar. Elke schrijver schrijft weer anders. De één schrijft overdag van negen tot vijf. Net zo lang tot het boek af is. De ander schrijft de ene keer maar een half uur per dag, de andere keer van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Weer een ander schrijft 's nachts, omdat het dan lekker stil is.

Als de schrijver het verhaal heeft opgeschreven, gaat het naar de uitgeverij. Bij dat bedrijf worden boeken gemaakt. De uitgever bepaalt welke boeken worden uitgegeven. Een redacteur leest alle verhalen. Een illustrator maakt tekeningen bij de teksten. De vormgever bedenkt hoe het boek eruit moet gaan zien. En de mensen van de afdeling promotie bedenken manieren om het nieuwe boek bekend te maken. Als het boek in de computer helemaal is voorbereid, gaat het naar de drukkerij. Daar wordt het boek gedrukt. Daarna gaat het naar de binderij om gebonden te worden. Pas dan kan het naar de winkels en bibliotheken.

In de bibliotheek zit op de rug van het boek een tekeningetje. Daaraan kun je zien waar het boek ongeveer over gaat.

Elk jaar bepaalt een jury welk Nederlandse kinderboek het best geschreven is. Dat boek krijgt de Gouden Griffel. Het mooist geïllustreerde kinderboek krijgt een Gouden Penseel. Er is ook een prijs die door de Nederlandse Kinderjury wordt uitgereikt. Alle kinderen van zes tot twaalf jaar kunnen hieraan meedoen. Aan het begin van het jaar liggen er stemformulieren in boekwinkels, bibliotheken en op scholen. Je kunt ook stemmen via internet. Je vult op het formulier in welke vijf boeken van het afgelopen jaar jij de mooiste vond. Alleen boeken met het Kinderjurylogo tellen mee. Schrijvers vinden het een hele eer om juist de prijs van de Kinderjury te krijgen. Want dat betekent dat kinderen hun boek heel mooi vonden. En voor hén schrijven ze!

Details en informatie

  • Titel: Het kinderboek
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC172
  • Niveau: 1
  • Siso: J 684.9
123movies