Documentatiecentrum

Verzamelen

Vind jij het leuk om spullen te verzamelen? Je bent niet de enige. Al heel lang verzamelen mensen, en wat ze verzamelen verschilt per tijd. De oudste bekende verzamelingen bestonden bijvoorbeeld uit kunst of bijzondere objecten uit de natuur. Toen je opa en oma nog jong waren, spaarden kinderen sigarenbandjes of suikerzakjes. En misschien spaar jij nu wel voetbalplaatjes.
Veel mensen vinden verzamelen leuk. Ze proberen hun verzameling steeds verder uit te breiden, zodat er nooit een einde aan komt.
Vaak begint een verzameling klein. Je vindt bijvoorbeeld een schelp. En omdat die zo mooi is, ga je steeds meer schelpen zoeken. Vrienden en familie horen van je verzameling en brengen voor jou ook schelpen mee.
Als je voetbalplaatjes spaart, heb je sommige plaatjes waarschijnlijk dubbel. Die kun je ruilen met je vriendjes die ook sparen.


© Frans Lemmens/HH, Amsterdam

De ovale zaal van Teylers Museum. Op de eerste verdieping is de bibliotheek. Op de begane grond staan instrumenten om proeven mee te doen, wereldbollen en hemelbollen, fossielen en bijzondere stenen.


Oude verzamelingen

Vroeger spaarden vooral koningen en rijke burgers. Zij spaarden voorwerpen als edelstenen of mooi versierde eieren. De verzameling bewaarden ze in de wonderkamer. Daarmee wilden de verzamelaars indruk maken op de mensen die op bezoek kwamen. Een andere manier om voorwerpen te laten zien, was het rariteitenkabinet.
In 1784 kwam er voor het eerst een gebouw waar iedereen verzamelingen kon bewonderen. Dat was in het Teylers Museum in Haarlem.
Hélène Kröller-Müller was een rijke vrouw. Samen met haar man kochten zij veel moderne kunst. Zij wilde niet dat na haar dood de collectie uit elkaar zou vallen. Daarom stichtte zij in 1938 het Kröller-Müller Museum. Het is nu een van de best bezochte musea van Nederland.


Verzamelingen bewaren

Als je verzameling steeds groter wordt, moet je bedenken hoe je de voorwerpen wilt bewaren. Schelpen bijvoorbeeld kun je bewaren in doosjes. En om ze gemakkelijk terug te vinden kun je ze sorteren op kleur, grootte of vorm. Door de objecten goed in te delen of te rangschikken, weet je wat je hebt en wat je nog niet hebt. 
Soms is een collectie zo groot dat het handig is om een catalogus te maken. Zo weet je altijd hoe je aan het voorwerp bent gekomen, wat je ervoor betaald hebt of waar het vandaan komt.

Verzamelen is niet alleen ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk spullen bij elkaar krijgt. De objecten moeten ook goed verzorgd en bewaard worden. Papier en textiel kunnen niet goed tegen licht, die kunnen het best in het donker bewaard worden. Voor sommige voorwerpen moet het niet te nat of te droog zijn. Het is belangrijk om de objecten van een verzameling goed te conserveren.

Als je een mooie verzameling hebt, is het ook leuk om die aan anderen te laten zien. Je kunt een tentoonstelling maken van de mooiste objecten. Als je wilt dat mensen er iets van leren, maak je er bordjes bij waarop informatie staat over het voorwerp. En misschien vind je het wel leuk om zelf mensen rond te leiden en alles over je verzameling te vertellen.


© NDC mediagroep, Leeuwarden

Sommige verzamelaars beginnen al heel jong met verzamelen. Julian had op zijn veertiende al een eigen museum over de Tweede Wereldoorlog. In 2014 won hij daar een prijs mee.


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 13 Verzamelen.

Details en informatie

  • Titel: Verzamelen
  • Auteur(s): Liesbeth Coffeng
  • Nummer: 13
  • Niveau: 3
  • Siso: J 618.71
123movies