Documentatiecentrum

Plastic

Overal om je heen zie je plastic. Een schaar, je pen, je broodtrommel of je boterhamzakje. Die voorwerpen zijn verschillend van vorm en kleur. Plastic is handig, want je kunt er van alles van maken. Het is sterk, goedkoop en goed schoon te maken. Plastic is een kunststof. Het komt niet uit de natuur, maar wordt gemaakt in een fabriek. De grondstof voor plastic is aardolie. Die zwarte, kleverige stof wordt met lange pijpen uit de aarde omhoog gepompt. In een chemische fabriek wordt de aardolie verwerkt tot verschillende soorten plastic. Het plastic komt als kleine korrels uit de machines. In andere fabrieken worden van die korrels allerlei spullen gemaakt. Bijvoorbeeld speelgoed, flessen of broodtrommels.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Plastic is een Engels woord. Het betekent dat je er elke vorm van kunt maken.


De juiste vorm

Door de plastic korrels heet te maken, smelten ze. Het hete, vloeibare plastic wordt in een vorm gegoten. Bijvoorbeeld in de vorm van een legosteentje. Die vorm heet een mal. In de mal koelt het plastic weer af en wordt het hard. Dan wordt het uit de mal gehaald en het voorwerp is klaar.
Er is ook een andere manier om van plastic een voorwerp te maken. Je hebt er een 3D-printer en een computer voor nodig. En plastic, natuurlijk. Dat is de ‘inkt’ van de 3D-printer. De printer maakt het voorwerp van allemaal laagjes plastic. Het plastic zit als een lange draad in de printer. Het wordt gesmolten en weer hard gemaakt. Je kunt met een 3D-printer van alles maken. Legosteentjes én een emmertje om ze in te bewaren. Maar ook zoiets als geprint gips. Nu gebruikt de dokter gips om je gebroken arm of been in te pakken. Dat is zwaar en onhandig. Maar als je zo’n omhulsel van plastic print, is dat licht. Je kunt er ook wat luchtgaten in maken. Het gaat niet jeuken en natuurlijk past het precies. En … je kunt ermee onder de douche!


© EPA/ANP/Daniel Karman, Rijswijk

Plastic is de ‘inkt’ van deze 3D-printer.


Vervuiling

Plastic vergaat niet. Dat is handig, omdat spullen van plastic heel lang meegaan. Maar het is ook lastig, want het blijft altijd bestaan. Een boterhamzakje dat uit je tas waait en in de natuur terecht komt, blijft daar liggen. Veel plastic afval komt uiteindelijk in zee terecht. Het is licht en blijft drijven. De stroming neemt het mee naar één plek waar het samenkomt. Zo’n plek vol met drijvend plastic, noemen we de plastic soep. In de loop van de tijd valt het plastic uit elkaar in piepkleine deeltjes. Dat is bijna nog gevaarlijker, want de vissen eten de kleine deeltjes plastic op. En wij eten vis. Dus wij krijgen het plastic zelf ook weer binnen. Dat is niet gezond. Gelukkig is er nu een groot project aan de gang om de plastic soep op te ruimen, The Ocean Cleanup. Het is de bedoeling dat de zeeën en oceanen weer schoon worden. De grote stukken plastic kunnen uit het water gezeefd worden. Maar de kleine korrels zijn er heel moeilijk uit te halen. Het is dus belangrijk dat er niet nog meer plastic afval in het water terecht komt.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 41 Plastic.

Details en informatie

  • Titel: Plastic
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: 41
  • Niveau: 3
  • Siso: J 624.8
123movies