Week van de teek: tips om tekenbeten te voorkomen

Je ziet ze bijna niet, maar ze kunnen voor een heleboel narigheid zorgen: teken! Een beet kan ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Deze week is het de Week van de Teek en wordt daarom extra voor de spinachtige beestjes gewaarschuwd. 

Week van de teek: 5 tips om tekenbeten te voorkomen

Teken zien er uit als kleine bruin-zwarte spinnetjes. In bossen, duinen, struiken en hoog gras wachten ze geduldig op een slachtoffer om zich in vast te bijten. Na een dag of 5 laten ze pas los als ze zich volgezogen hebben.


Geen smakelijk verhaal, bovendien kunnen ze nog gevaarlijk zijn ook. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Zes tips om jezelf tegen tekenbeten te beschermen:

Teken houden van hoog gras in de schaduw en dode bladeren bij bomen en struiken. Blijf daarom op de paden en vermijd plekken met dichte begroeiing.

Draag dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen. Stop je broekspijpen in je sokken.

Controleer jezelf altijd als je in de natuur bent geweest. Teken kruipen vaak naar warme plekken, zoals je knieholtes, liezen, oksels, billen en achter je oren of bij de haargrens in je nek.

Controleer ook je kleren. Teken overleven niet als je de kleren in de wasmachine op 60°C wast.

Toch gebeten door een teek? Dan moet die eruit. Pak een tekentang of pincet en houd die zo dicht mogelijk bij je huid. Trek de teek recht naar achteren. Draai hem niet rond, dan kan zijn kopje achterblijven. Teken geven meestal pas na 24 uur de bacterie vrij die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Je hebt dus even de tijd om een pincet te vinden.

Gebruik geen alcohol, jodium, olie of ander spul. Daarvan moet een teek braken, recht in jouw wondje! Dat kan gaan infecteren. Als de teek weg is, kun je het wondje desinfecteren en je handen wassen.