Voor het eerst kweekvlees geproefd: hoe wordt dat gemaakt?

Dit worstje ziet eruit als vlees, ruikt als vlees en het is zelfs gemaakt van vlees. Toch zijn er geen dieren voor gestorven, het is namelijk gemaakt van dierencellen uit een laboratorium. Een groepje proefpersonen mocht gisteren een paar hapjes kweekvlees proeven. Drie vragen en antwoorden.

LEIDEN - Een worstje van gecultiveerd vlees
© ANP / ANP

Waarom was gisteren een bijzondere dag?

Een groepje proefpersonen mocht mee-eten op het kantoor van Meatable in Leiden. Op het menu stond voor iedereen een paar hapjes varkensworst, gemaakt in een laboratorium. Meatable is het eerste Nederlandse bedrijf dat een worstje van kweekvlees maakte. Dit was de eerste keer dat mensen een hapje mochten proeven. Ook de bekende chefkok Ron Blaauw en Prins Constantijn mochten mee-eten. Zij waren, net als de andere proefpersonen, erg enthousiast: het vlees zou de juiste knapperigheid, vettigheid en smaak hebben.

De tekst gaat verder na de foto.

LEIDEN - Worstjes worden bereid
© ANP / ANP

Wat is kweekvlees eigenlijk?

Voor dit worstje zijn een paar piepkleine celletjes uit een varken gehaald en in een schaaltje gestopt. Daar zijn die cellen verder gaan groeien en vermeenigvuldigd. In ongeveer vier dagen zijn die cellen uitgegroeid tot tot spier- en vetweefsel waar eten van gemaakt kan worden. Deze worst bestaat voor dertig procent uit dat laboratoriumvlees. De rest is plantaardig. Kweekvlees kan ook gemaakt worden van cellen van koeien of kippen.

Zijn er ook nadelen?

Ja. Meatable maakt kweekvlees omdat dierlijk vlees een groot aandeel heeft in klimaatverandering. De dieren stoten vervuilende stoffen uit en hebben veel voedsel, water en ruimte nodig. Door een paar cellen te gebruiken, zouden veel minder dieren nodig zijn, omdat die cellen steeds weer opnieuw vermenigvuldigd kunnen worden. Maar ook dat zou volgens sommige experts ook niet goed zijn voor het klimaat. Dat komt vooral doordat het veel energie kost om de cellen te laten groeien. Verder is het ook erg duur om kweekvlees te maken. Daarom zal het in Nederland nog wel even duren voor het in de supermarkt ligt. 

Lees ook: