Christendom

Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox.

Het christendom is de grootste religie ter wereld: een derde van de wereldbevolking gelooft in Jezus Christus.
© Het christendom is de grootste religie ter wereld. Illustratie: Flos Vingerhoets

Wat is het christendom?

Het christendom is de grootste religie ter wereld: een derde van de wereldbevolking gelooft in Jezus Christus. Hun heilige boek is de Bijbel.

 Ivan uit Bosnië-Herzegovina is christen en dit is zijn kerk.
© Wineke Onstwedder

 Ivan uit Bosnië-Herzegovina is christen en dit is zijn kerk.

Wie is een christen?

Een christen gelooft in het bestaan van Jezus Christus als zoon van God. Volgens christenen werd Jezus ruim tweeduizend jaar geleden geboren in de stad Bethlehem, tien kilometer van Jeruzalem. Tot hij op zijn 33ste stierf aan het kruis, had hij bijzondere ontmoetingen en verrichtte hij wonderen die staan beschreven in de Bijbel, het heilige boek van de christenen. [link naar artikel de Bijbel] De eerste christenen hadden het niet makkelijk. De Romeinen die in die tijd aan de macht waren, zagen hen als gevaar. Ze werden vervolgd en vermoord. Pas toen de Romeinse keizer Constantijn aan de macht kwam, mochten christenen vanaf 313 hun God eren.


Waar wonen christenen?

Het christendom is de grootste religie ter wereld. Er zijn ruim 2 miljard christenen. De eerste christenen woonden waar nu Israël en de Palestijnse gebieden liggen. Aan het einde van de 15e eeuw namen ontdekkingsreizigers het christendom mee naar Noord- en Zuid-Amerika en later ook naar Afrika en Australië. In de eeuwen daarna gingen veel mensen op reis om het christendom te verspreiden. Deze mensen worden zendelingen of missionarissen genoemd. Ze hielpen arme en zieke mensen, maar er werden ook mensen met geweld tot het christendom gedwongen. Of kinderen kregen bijvoorbeeld alleen onderwijs van de missionarissen als ze christen werden. Dat is ook een soort dwang.
In sommige gebieden, zoals Afrika, Latijns-Amerika en Azië, groeit het christendom nog altijd. Maar er zijn ook gebieden waar de mensen steeds minder naar de kerk gaan. In West-Europa en Noord-Amerika daalt het aantal actieve christenen. Dit wordt ontkerkelijking genoemd. Dit betekent niet dat deze mensen niet meer in God en Jezus geloven, maar ze gaan steeds minder naar een kerk.

Christelijke kinderen in Zuid-Soedan lezen uit de Bijbel.
© Getty Images

Stromingen in het christendom

Er zijn drie belangrijke stromingen in het christendom: rooms-katholiek, protestant en orthodox. Die verschillen ontstonden door meningsverschillen over de precieze invulling van het geloof in de 11e eeuw. De rooms-katholieke en de protestantse richtingen ontstonden in het westen. De orthodoxe variant ontstond in Griekenland en verspreidde zich naar het oosten. De katholieken vinden dat zij er het eerst waren. De orthodoxe christenen denken juist dat zij dat waren. Er zijn verschillen tussen de stromingen, maar ook overeenkomsten.


De rooms-katholieke kerk

Het woord ‘rooms’ komt van Rome waar de leider van deze kerkelijke stroming woont: de paus. Deze naam ontstond in de 11e eeuw na onderlinge meningsverschillen. De bisschop van Rome kreeg toen de titel ‘paus’ en werd het hoofd van de Latijns-sprekende kerk. Nu zijn de kerkdiensten in elk geval in Nederland trouwens niet meer in het Latijn.
In het katholicisme speelt Maria een grote rol: de moeder van Jezus. In katholieke kerken zie je dan ook veel beelden van Maria en het kindje Jezus. In een katholieke kerk preekt een priester, pastoor of bisschop die vaak geholpen wordt door misdienaren. Tijdens elke dienst krijgen de gelovigen een hostie: een rond schijfje gemaakt van tarwe. En bij bijzondere feestdagen een slok wijn. Katholieken geloven dat dit het lichaam en het bloed van Jezus is.

De protestantse kerk

Het protestantisme ontstond door kritiek op de katholieke kerk in de 15e en 16e eeuw. Een van de tegenstanders was Maarten Luther. Hij vond de kerk te elitair: alleen voor een kleine groep rijke en geleerde mensen die het Latijn van de diensten begrepen. Volgens hem voelden gewone burgers zich er niet meer thuis. Samen met anderen protesteerde hij tegen de bestaande manieren van preken en vereren. Vandaar het woord: protestant. In de protestantse kerk delen gelovigen ook brood en wijn, maar het staat symbool voor het lichaam en bloed van Jezus. Ze geloven niet zoals de katholieken dat dit echt het lichaam en bloed is. Binnen de protestanten vind je ook weer andere stromingen, zoals de hervormden, de gereformeerden en de baptisten.


De orthodoxe kerk

Het woord orthodox betekent het ‘juiste’ geloof. Het oostelijke, Grieks-sprekende deel van het Romeinse Rijk, vond dat zij het juiste geloof had en noemde zich orthodox. Vele jaren was de bisschop van Constantinopel de leider van deze kerk en werden de diensten in het Grieks gehouden. Het geloof verspreidde zich naar Russische en Slavische landen. Daardoor zijn er nu ook Russische bisschoppen. Eigenlijk kent de orthodoxe kerk geen officiële leider, maar in de praktijk is de Patriarch van Constantinopel de 'voorzitter'.

Alles over Christendom