Minder bomen gekapt in Braziliaans Amazonewoud

Een klein lichtpuntje voor het Amazonewoud in Brazilië. Daar zijn dit jaar veel minder bomen gekapt dan vorig jaar.

Door Judie Jaspers
In het woud leven ook veel diersoorten.
© Anadolu Agency via Getty Images

De Amazone is een regenwoud dat bijna net zo groot is als heel Australië. Er staan zoveel bomen die zuurstof leveren, dat het regenwoud ook wel 'de longen van de aarde' wordt genoemd. Maar de laatste jaren stonden er steeds minder bomen in het woud. Dat komt door illegale houthakkers. Ook wordt veel bos verbrand door boeren, die de grond gebruiken voor hun gewassen en vee.

President Lula

Toch is er nu een beetje goed nieuws voor het woud. Dit jaar zijn er een stuk minder bomen omgehakt, blijkt uit onderzoek. Dat komt waarschijnlijk door het beleid van de Braziliaanse president Lula da Silva, die vanaf begin dit jaar aan de macht is. Hij was van 2003 tot 2010 ook al president van het land. Toen wist hij de houtkap in het Amazonegebied met tachtig procent terug te dringen.

Nog niet gered

Experts waarschuwen dat dit goed nieuws is, maar dat het woud nog niet gered is. Er zijn ook plekken in het woud waar het niet goed gaat. Deskundigen hopen dat er in de tweede helft van het jaar ook weer minder bomen zullen sneuvelen in het hele gebied. Morgen en overmorgen vindt er een top plaats in Brazilië. Verschillende landen gaan dan met elkaar praten over de toekomst van het belangrijke regenwoud.