Wat is er zo gevaarlijk aan spiritus op de barbecue?

Het menselijk lichaam
Wat is er zo gevaarlijk aan spiritus op de bbq?

In de zomer steekt heel Nederland de barbecue weer aan. En omdat mensen geen zin hebben om lang te wachten op een vuurtje steken veel mensen  de barbecue aan met spiritus. Dit is een heel brandbare stof, levensgevaarlijk dus! Helaas belanden er ieder jaar onnodig veel mensen met brandwonden in het ziekenhuis door het gebruik van spiritus.

Onze reporter Bram onderzoekt wat er zo gevaarlijk is aan spiritus. Ook bezoekt hij het brandwondencentrum in Beverwijk, waar hij ontdekt hoe ernstig brandwonden kunnen zijn. De arts legt hem het verschil uit tussen drie soorten brandwonden:

Bij eerstegraads brandwonden is de huid rood en droog, net als na een zonverbranding. Dit trekt gelukkig snel weg.

Tweedegraads brandwonden zijn vaak brandwonden met blaren. Heel pijnlijk, maar deze brandwonden genezen vaak nog vanzelf.

Bij derdegraads brandwonden is de wond dieper. De genezing loopt veel langzamer en er ontstaan littekens.

Bij alle ernstige brandwonden geldt: eerst goed koelen met water en daarna naar de dokter.

Na het bezoek aan het ziekenhuis leert Bram gelukkig nog hoe je wel veilig een mooi barbecuevuurtje aansteekt: met briketten, aanmaakblokjes, een snelstarter en een beetje geduld.

Brandende spiritus, kokend water of de zon, wist je dat het voor je huis niet uitmaakt hoe je verbrandt? Wel hoe ernstig het is. Lees meer over brandwonden.

Bekijk ook dit spannende proefje met professor Amito: fikkie stoken met suiker!