Documentatiecentrum

Giraffen

Het meest opvallende van de giraffe is zijn nek. Toch heeft hij net als de mens maar zeven nekwervels. Een mannetjes-giraffe kan wel zes meter lang worden. Die nek is handig. Een giraffe kan zo makkelijk bladeren uit de boom eten. Het liefst eet hij bladeren van de acacia-boom (zeg: akaasieja). Dat is een boom met scherpe doorns. Met zijn tong ritst hij de bladeren en doorns eraf. De tong is zo ruw dat hij daar geen last van heeft. Een giraffe eet ongeveer 65 kilo voedsel per dag. Dat is zoveel als een volwassen mens weegt. Hij herkauwt zijn eten. Zijn maag kan het voedsel dan beter verteren.

Giraffen grazen meestal niet dicht bij elkaar. Alleen als er gevaar dreigt, zoeken ze elkaar snel op.

Savannen

Giraffen komen alleen in Afrika voor. Vroeger in heel Afrika, maar nu alleen nog maar in het oosten en zuiden. Ze leven op savannes. Dat zijn grote open vlaktes met hier en daar struiken, bomen en waterplassen. Giraffen leven er samen met andere planten-eters, zoals zebra's, struisvogels en antilopen. Giraffen leven in kleine groepen. Als er gevaar dreigt, gaan ze dicht bij elkaar staan. Vooral jonge dieren zijn een gemakkelijke prooi voor roofdieren. 's Ochtends vroeg en 's avonds zijn giraffen actief. Dan is het nog niet zo warm. Overdag kan het flink heet worden. Giraffen zoeken dan een plek in de schaduw om te rusten.

Giraffen zijn rustige en stille dieren. Maar ze kunnen wel met elkaar 'praten'. Ze doen allerlei geluiden van andere dieren na. Ze blaten als een schaap, loeien als een koe en grommen als een kameel. Bij gevaar maken giraffen een briesende alarmkreet. Als een jong dier te ver af dwaalt, dan roept zijn moeder met een blaffend of fluitend geluid. Je zou het misschien niet denken, maar een giraffe kan heel hard lopen. In galop kan hij wel vijftig kilometer per uur halen. Dat is zo hard als een auto in de stad mag rijden. En als hij achterna gezeten wordt, rent hij nog harder. Dan kan hij wel zestig kilometer per uur.

Een giraffen-baby zit ongeveer 15 maanden in zijn moeders buik. Daarna duurt het nog 10 jaar voordat de giraffen-baby volwassen is.

In dierentuinen kun je giraffen bekijken. Vaak is er een stuk savanne nagebouwd. Hij leeft er net als in het wild meestal met andere diersoorten samen. Voor de giraffe is er een aparte voederbak, waar alleen hij bij kan. En als het koud wordt, kan hij in een speciale stal terecht. Daar is extra voer, en er hangen likstenen. In deze stenen zitten zout en andere mineralen. Door aan de steen te likken, krijgt de giraffe alle gezonde stoffen binnen die hij nodig heeft. Soms verhuist een giraffe naar een andere dierentuin. Daar is een speciale trailer (zeg: treeler) voor nodig.

 

Details en informatie

  • Titel: Giraffen
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC227
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.92
123movies